Logo Media Nauka

Świergotek tundrowy (Anthus gustavi)
© Tarpan - stock.adobe.com

Świergotek tundrowy

Świergotek tundrowy (Anthus gustavi) to gatunek ptaka z rodziny pliszkowatych. Upierzenie brunatno-szare z kreskowaniem. Na białawym spodzie wyraźne kreskowanie (pierś i boki).

Występowanie i środowisko PL

Gatunek ten występuje w Azji (Syberia). Zimuje w Indonezji. Zamieszkuje wilgotne tereny lasotundry. W Polsce zanotowano kilka obserwacji tego gatunku.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi około 14-15 cm.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi. Samica znosi zwykle 5 jaj.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-08, GAT-9698


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaSiwerniak
Anthus spinoletta
ikonaŚwiergotek drzewny
Anthus trivialis
ikonaŚwiergotek łąkowy
Anthus pratensis
ikonaŚwiergotek nadmorski
Anthus petrosus
ikonaŚwiergotek polny
Anthus campestris
ikonaŚwiergotek szponiasty
Anthus richardi
ikonaŚwiergotek tajgowy
Anthus hodgsoni
Pliszkowate
Pliszkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.