PL

Świergotek drzewny

Świergotek drzewny (Anthus trivialis) to ptak z rodziny pliszkowatych, podobny do świergotka łąkowego. To nasz najbardziej liczny świergotek. Od świergotka łąkowego różni go wyraźniejsza brew, mniej widoczne kreskowanie na grzbiecie, pierś w odcieniu koloru żółtego i jaśniejszy brzuch, ciemne kreskowanie na bokach (u świergotka łąkowego są to plamki). Różowawe są dziób i nogi.


Świergotek drzewny(Anthus trivialis)
© fotoparus - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Europie i Azji. Populacje europejskie na zimowiska lecą do Afryki. Występuje na terenie całego naszego kraju. To jedyny nasz świergotek, który żyje w lasach.

Tryb życia i zachowanie

W okresie migracji tworzy stada. Poza tym jest samotnikiem. Lubi siadać na drzewach, czego nie robią inne świergotki.

Morfologia i anatomia

Osiąga 15-16 cm długości ciała, 25-27 cm rozpiętości skrzydeł i ciężar 18-29 g.

Pożywienie

Poluje na owady i zjada nasiona.

Rozmnażanie

Jest monogamiczny. Wyprowadza 1-2 lęgi w roku. Gniazduje na ziemi pośród gęstej roślinności. Samica jaja składa od maja do połowy czerwca. Inkubacja zaczyna się od momentu zniesienia ostatniego jaja (zwykle 3-6) i trwa dwa tygodnie. Po dwóch tygodniach młode są już zdolne do lotu.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek ten podlega w Polsce ścisłej ochronie.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-20, GAT-9695

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Świergotek drzewny
          

Okres lęgowy świergotka drzewnego.

     

Możliwość obserwacji w Polsce świergotka drzewnego.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.