PL

Świergotek łąkowy

Świergotek łąkowy (Anthus pratensis) to gatunek ptaka z rodziny pliszkowatych wielkości wróbla. Ubarwienie niepozorne, maskujące, brunatno-szare, z kreskowaniem. Spód jest biały. Upierzenie samicy i samca oraz młodych ptaków podobne. Nad okiem biegnie biała brew.


Świergotek łąkowy (Anthus pratensis)
© Erni - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje podmokłe tereny otwarte Europy i Azji. Jest obecny także na Islandii. Zimuje w Afryce i Azji Mniejszej oraz południowej części Europy. W Polsce to średnio liczny ptak lęgowy, bardziej pospolity na nizinach.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Do Polski przylatuje od marca do kwietnia, odlatuje od września do listopada.

Morfologia i anatomia

Świergotek łąkowy Dorasta do 16 cm długości ciała. Skrzydło o długości do 8,5 cm. Osiąga 17 g ciężaru ciała.

Pożywienie

Poluje na owady, których szuka na ziemi.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi w kępie trawy, gniazdo buduje z suchych liści traw i włosia. Wyprowadza 1-2 lęgi w ciągu roku. Okres lęgowy przypada na połowę kwietnia i trwa do początku lipca. Samica znosi 4-5 jaj. Inkubacja trwa dwa tygodnie. Wysiadywanie odbywa się wyłącznie przez samicę. Młode są gotowe do opuszczenia gniazda po 12-14 dniach od wyklucia.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Jest u nas gatunkiem chronionym.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-14, GAT-4283

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Świergotek łąkowy
          

Przylot do Polski świergotka łąkowego.

        

Okres lęgów u świergotka łąkowego.

         

Okres odlotu świergotka łąkowego.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.