Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Świergotek łąkowy (Anthus pratensis)

Świergotek łąkowy (Anthus pratensis) to gatunek ptaka z rodziny pliszkowatych wielkości wróbla. Ubarwienie niepozorne, maskujące, brunatno-szare, z kreskowaniem. Spód jest biały. Upierzenie samicy i samca oraz młodych ptaków podobne. Nad okiem biegnie biała brew.

Świergotek łąkowy (Anthus pratensis)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Świergotek łąkowy (Anthus pratensis)
Nazwy obce
angielska: Meadow Pipit
niemiecka: Wiesenpieper
czeska: Linduška luční
francuska: Pipit des prés
hiszpańska: Bisbita pratense
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 16 cm
Ciężar: do 17 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Pliszkowate (Motacillidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje podmokłe tereny otwarte Europy i Azji. Jest obecny także na Islandii. Zimuje w Afryce i Azji Mniejszej oraz południowej części Europy. W Polsce to średnio liczny ptak lęgowy, bardziej pospolity na nizinach.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Do Polski przylatuje od marca do kwietnia, odlatuje od września do listopada.

Morfologia i anatomia

Dorasta do 16 cm długości ciała. Skrzydło o długości do 8,5 cm. Osiąga 17 g ciężaru ciała.

Pożywienie

Poluje na owady, których szuka na ziemi.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi w kępie trawy, gniazdo buduje z suchych liści traw i włosia. Wyprowadza 1-2 lęgi w ciągu roku. Okres lęgowy przypada na połowę kwietnia i trwa do początku lipca. Samica znosi 4-5 jaj. Inkubacja trwa dwa tygodnie. Wysiadywanie odbywa się wyłącznie przez samicę. Młode są gotowe do opuszczenia gniazda po 12-14 dniach od wyklucia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Jest u nas gatunkiem chronionym.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2016-10-14, ART-GAT4283


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
świergotek łąkowy
  tlo-ikonatlo-ikona        Przylot do Polski świergotka łąkowego.
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona     Okres lęgów u świergotka łąkowego.
        tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona Okres odlotu świergotka łąkowego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy