Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Sowa śnieżna
(Bubo scandiacus)

Sowa śnieżna (Bubo scandiacus) to duży ptak o pięknym, białym upierzeniu z ciemnymi plamkami na skrzydłach, dole grzbietu i spodzie. Ma charakterystyczną białą szlarę wokół dzioba. Ma opierzone nogi. Samica jest większa od samca. Samiec jest prawie cały biały, samica jest lekko nakrapiana. Młode samce również.

Sowa śnieżna (Bubo scandiacus)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Sowa śnieżna (Bubo scandiacus)
Nazwy obce
angielska: Snowy Owl
niemiecka: Schnee-Eule
czeska: Sovice sněžní
francuska: Harfang des neiges
hiszpańska: Búho nival
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Sowa śnieżna - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 60 cm
Rozpiętość skrzydeł: 150 cm.
Ciężar: do 2.5 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Sowy (Strigiformes)
Rodzina: Puszczykowate (Strigidae)
Głos
Podczas godów odzywa się rytmicznie "gou", samiec ostrzega odgłosem "krek", samica pogwizduje.

Występowanie i środowisko

Tundra Eurazji i Ameryki Północnej - gniazdowanie, zimuje w Skandynawii, Ameryce Północnej, tajdze, Azji Środkowej, spotykana bardzo rzadko także w Polsce. Gniazduje na terenach wyżej położonych, nierzadko w pobliżu podmokłych terenów.

Tryb życia i zachowanie

Poluje w dzień i w nocy. Jest to ptak płochliwy. Jedynie w obronie gniazda samiec może być agresywny. Lot cięższy niż u innych sów.

Pożywienie

Głównie gryzonie, ale również ptaki.

Rozmnażanie

Samica składa do kilkunastu jaj raz w roku w gnieździe na ziemi. Pisklętami zajmuje się samiec i samica. Gniazdowanie zbiega się z obfitością lemingów i norników. Gdy pokarmu brakuje, sowa ta nie wyprowadza lęgu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce znajduje się pod ścisłą ochroną.

Ciekawostki

Hedwiga z cyklu powieści J.K. Rowling o Harrym Potterze jest sową śnieżną.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2009-06-16, GAT-21




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.