logo

Puchacz mleczny

Puchacz mleczny (Bubo lacteus) to przedstawiciel rodziny puszczykowatych. Szlara okrągła, silny dziób, krótkie nogi. Upierzenie brązowo-szare, głowa jaśniejsza.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Sowa ta zamieszkuje duże obszary Afryki.

Tryb życia i zachowanie

Jest to gatunek osiadły.

Pożywienie

Sowa ta zjada głównie gryzonie oraz ssaki owadożerne.

Rozmnażanie

Samica puchacza mlecznego składa okrągłe jaja.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2013-05-29, GAT-556




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPuchacz indyjski
Bubo bengalensis
ikonaKetupa bosonoga
Bubo zeylonensis
ikonaKetupa płowa
Bubo ketupu
ikonaPuchacz malajski
Bubo sumatranus
ikonaPuchacz
Bubo bubo
ikonaSowa śnieżna
Bubo scandiacus
Puszczykowate
Puszczykowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Mapa świata Puzzle
Montessori - Zwierzęta
Kubek zwierzęta Bałtyku
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.