Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Sterlet, czeczuga
(Acipenser ruthenus)

Sterlet, czeczuga (Acipenser ruthenus) to ryba z rodziny jesiotrowatych, co wyjątkowe u jesiotrów, jest słodkowodna. Ma wydłużone ciało z długim pyskiem. Otwór gębowy w położeniu dolnym. Po bokach ciała występują kostne tarczki, ułożone w rzędach. Grzbiet jest brązowawy, spód jasny, boki szaro-oliwkowe.

Sterlet, czeczuga (Acipenser ruthenus)
© BSANI - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Sterlet, czeczuga (Acipenser ruthenus)
Nazwy obce
angielska: Sterlet
niemiecka: Sterlet
czeska: Jeseter malý
francuska: Sterlet
hiszpańska: Esturión esterlete
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: 65 cm
Ciężar: do 1.5 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ryby kostnoszkieletowe (Osteichtyes)
Rząd: Jesiotrokształtne (Acipenseriformes)
Rodzina: Jesiotrowate (Acipenseridae)

Występowanie i środowisko

Ryba ta występuje naturalnie w zlewisku Morza Czarnego i Kaspijskiego (tylko tutaj wchodzi do słonawych wód). Gatunek ten na skutek ucieczek z hodowli pojawił się także w zlewisku Bałtyku, Morza Ochockiego i Karskiego.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi przydenny tryb życia. Jest samotnikiem, czasem pływa w małych grupach. Ryba ta żyje zwykle do 9 lat, chociaż zanotowano 22-letni okres życia.

Morfologia i anatomia

Zwykle nie przekracza 65 cm długości ciała i 1,5 kg wagi. Złowiono jednak okaz, który ważył 16 kilogramów.

Pożywienie

Poluje na larwy owadów i mięczaki. Zjada także ikrę ryb.

Rozmnażanie

Osobniki młode stają się dojrzałe płciowo po osiągnięciu 35 cm długości ciała. Na tarło czeczuga wędruje co 2-3 lata w górę rzek. Tarło odbywa się od połowy maja do końca czerwca w miejscu o żwirowatym podłożu i szybkim nurcie. Samica może złożyć do 27,5 tysiąca ziaren ikry.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ryba ta nie jest objęta ochroną. Gatunkiem tym nie wolno zarybiać otwartych akwenów.

Ciekawostki

To najmniejszy jesiotr występujący w Europie. Ma wyjątkowo smaczne mięso.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-08-30, GAT-4206


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
sterlet, czeczuga
    tlo-ikonatlo-ikona      

Trwa tarło u sterleta (czeczugi).

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.