PL

Sówka choinówka, strzygonia choinówka

Sówka choinówka, strzygonia choinówka (Panolis flammea) to gatunek motyla z rodziny sówkowatych. Skrzydła pierwszej pary są rdzawe z 2 białymi plamami. Skrzydła drugiej pary są szarobrunatne z jasną strzępiną. Larwy są nagie, zielone z białymi paskami biegnącymi przez grzbiet i pomarańczowymi biegnącymi przez oba boki.


Sówka choinówka, strzygonia choinówka (Panolis flammea)
© Gucio_55 - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Europa.

Tryb życia i zachowanie

Postać dorosła lata w (marcu) kwietniu i maju. To motyl zmierzchowy. Zimuje postać poczwarki. Zimowanie odbywa się w ściółce leśnej. Larwy poruszają się początkowo jak larwy miernikowcowatych.

Morfologia i anatomia

Rozpiętość skrzydeł wynosi około 3 cm.

Pożywienie

Gąsienice żerują na sośnie.

Rozmnażanie

Zapłodniona samica składa jaja (około 150) bezpośrednio na igłach sosny. Gąsienice najpierw zjadają pąki, później igły. Przepoczwarzenie następuje w lipcu. Występuje tylko jedno pokolenie w ciągu roku.

Ochrona i zagrożenia

To poważny szkodnik upraw leśnych. Masowe pojawy tego motyla prowadzą do uszkodzeń całych kompleksów leśnych.

Ciekawostki

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-08-27, GAT-1239

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
strzygonia choinówka
         

Okres lotu strzygonii choinówki.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.