Logo Serwisu Media Nauka

Świnia rzeczna
(Potamochoerus porcus)

Świnia rzeczna, świnia pędzelkowa (Potamochoerus porcus) to ssak z rodziny świniowatych o wielu charakterystycznych cechach. Świnia rzeczna ma wydłużone, zakończone pędzelkami uszy, białą grzywę biegnącą wzdłuż całego grzbietu, bokobrody, ogon również zakończony pędzlem. Sierść rudo-brązowa lub czarna. U samców nad oczami brodawkowate wypukłości.

Świnia rzeczna (Potamochoerus porcus)
© avs_lt - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Świnia rzeczna (Potamochoerus porcus)
Nazwy obce
angielska: Red River Hog
niemiecka: Pinselohrschwein, Flussschwein
czeska: Štětkoun africký
francuska: Potamochère D' Afrique
hiszpańska: Potamoquero rojo
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Świnia rzeczna - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 100 cm do 150 cm
Ciężar: do 80 kg
Maksymalna długość życia
10 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Świniowate (Suidae)

Występowanie i środowisko

Obszary otwarte i leśne Afryki na południe od Sahary, zawsze występuje w pobliżu rzek.

Tryb życia i zachowanie

Aktywna nocą. Ryje w poszukiwaniu pokarmu, przez co może wyrządzać szkody na plantacjach. Tworzy małe stada. Świetnie pływa i szybko biega.

Pożywienie

Korzenie roślin, rzadko gady i młode ptaki.

Rozmnażanie

Samica rodzi w okresie grudzień-styczeń od 2 do 8 (czasem 10) młodych. Młode mają ubarwienie ciemnobrązowe w jasnożółte, podłużne paski.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-02-16, GAT-336








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.