Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Szakal złocisty
(Canis aureus)

Szakal złocisty (Canis aureus) to ssak drapieżny z rodziny psowatych. Jest podobny do wilka, ale jest od niego dużo mniejszy, ma bardziej zaostrzony pysk i krótszy ogon. Spód ciała jest jasny, grzbiet ciemny, boki brązowo-rudawe.

Szakal złocisty (Canis aureus)
© Martina Berg - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Szakal złocisty (Canis aureus)
Nazwy obce
angielska: Golden Jackal, Asiatic Jackal, Common Jackal
niemiecka: Goldschakal
czeska: Šakal obecný
francuska: Chacal Doré, Chacal Commun, Le Chacal Commun
hiszpańska: Chacal
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Szakal złocisty - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 70 cm do 105 cm
Długość ogona: 24 cm
Ciężar: od 10 kg do 15 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Psowate (Canidae)

Występowanie i środowisko

Preferuje brzegi zbiorników wodnych porośnięte zaroślami i trzcinami. Zamieszkuje północną i wschodnią Afrykę, środkową i południową Azję i Półwysep Indochiński. Spotykany także w Europie na Półwyspie Bałkańskim. Pionowy zasięg występowania to 1000 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Kopie nory i spędza w nich dzień. Czasem zajmuje nory innych ssaków. Przebywa w niewielkich grupach lub samotnie. Wyje wieczorami. Prowadzi nocny tryb życia.

Pożywienie

Poluje na gryzonie i ptaki, zjada także inne ssaki, ryby, także owady i owoce. Nierzadko zjada resztki pozostawione przez lwy.

Rozmnażanie

Samica po 62-dniowej ciąży rodzi 4-9 szczeniąt, które po 2 latach są już dojrzałe płciowo.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-17, GAT-358








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.