Szakal złocisty

Szakal złocisty (Canis aureus) to ssak drapieżny z rodziny psowatych. Jest podobny do wilka, ale jest od niego dużo mniejszy, ma bardziej zaostrzony pysk i krótszy ogon. Spód ciała jest jasny, grzbiet ciemny, boki brązowo-rudawe.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Preferuje brzegi zbiorników wodnych porośnięte zaroślami i trzcinami. Zamieszkuje północną i wschodnią Afrykę, środkową i południową Azję i Półwysep Indochiński. Spotykany także w Europie na Półwyspie Bałkańskim. Pionowy zasięg występowania to 1000 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Kopie nory i spędza w nich dzień. Czasem zajmuje nory innych ssaków. Przebywa w niewielkich grupach lub samotnie. Wyje wieczorami. Prowadzi nocny tryb życia.

Pożywienie

Poluje na gryzonie i ptaki, zjada także inne ssaki, ryby, także owady i owoce. Nierzadko zjada resztki pozostawione przez lwy.

Rozmnażanie

Samica po 62-dniowej ciąży rodzi 4-9 szczeniąt, które po 2 latach są już dojrzałe płciowo.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Pytania

Pytania

Czy szakal złocisty występuje w Polsce?

Od 2015 roku pojawiają się doniesienia o obserwacji tego drapieżnika w naszym kraju i to w różnych jego rejonach. Prawdopodobnie mamy do czynienia z ekspansją tego gatunku nasze tereny. Wcześniej gatunek ten notowano w Niemczech i w Czechach.



Pokrewne gatunki ssaków

ikonaWilk szary
Canis lupus
ikonaPies domowy
Canis familiaris
ikonaWilk rudy
Canis rufus
ikonaKaberu etiopski
Canis simensis
ikonaKojot preriowy
Canis latrans
ikonaSzakal czaprakowy
Canis mesomelas
Psowate
Psowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975

© medianauka.pl, 2013-03-17, GAT-358




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.