Logo Serwisu Media Nauka

Kojot
(Canis latrans)

Kojot, wilk amerykański, kujot (Canis latrans) to ssak z rodziny psowatych, podobny do szakala, o brązowym ubarwieniu, często w ciemne plamki. Wierzch ciała żółtawy, spód jaśniejszy.

Kojot (Canis latrans)
© Steve Byland - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kojot (Canis latrans)
Nazwy obce
angielska: Coyote, American Jackal, Brush Wolf, Prairie Wolf
niemiecka: Kojote
czeska: Kojot prérijní
francuska: Coyote
hiszpańska: Coyote
Pierwsze opisanie gatunku
Say, 1823
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Kojot - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 90 cm
Długość ogona: 30 cm
Ciężar: od 9 kg do 13 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Psowate (Canidae)

Występowanie i środowisko

Otwarte tereny Ameryki Północnej.

Tryb życia i zachowanie

Bardzo dobrze biega. Poluje samotnie lub w parach. Czasem atakuje owce i kozy. Zajmuje nory wykopane przez siebie lub po innych zwierzętach.

Pożywienie

Króliki, gryzonie, padlina, odpadki, także pokarm roślinny.

Rozmnażanie

Jest monogamiczny. Ciąża trwa 60-65 dni, po której samica rodzi 5-10 młodych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Kojot jest najszybszy z rodziny psowatych. Potrafi biec z prędkością 65 km/h.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-13, GAT-307







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.