Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Wilk (Canis lupus)

Wilk (Canis lupus) to największy przedstawiciel rodziny psów. Ma wydłużoną głowę, wąską klatkę piersiową, długie kończyny. Sierść ma płowy kolor z domieszką czarnych włosów, strona brzuszna jaśniejsza. Ma długie i grube kły. Ma największe łamacze ze wszystkich psów. Jest szybkim i wytrwałym biegaczem.

Wilk (Canis lupus)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Wilk (Canis lupus)
Nazwy obce
angielska: Gray Wolf, Tundra Wolf, Arctic Wolf, Grey Wolf, Mexican Wolf, Plains Wolf, Timber Wolf, Common Wolf, Wolf
niemiecka: Wolf
czeska: Vlk obecný
francuska: Loup, Loup Gris, Loup Vulgaire
hiszpańska: Lobo
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wilk - mapa występowania na świecieWilk - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: od 100 cm do 130 cm
Wysokość w kłębie: 85 cm
Długość ogona: 50 cm
Ciężar: od 30 kg do 75 kg
Maksymalna długość życia
16 lat.
Podgatunki
Wyróżnia się wiele podgatunków, w tym Canis lupus dingo, uważany przez niektórych naukowców za osobny gatunek.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Drapieżne (Carnivora)
Rodzina: Psowate (Canidae)

Występowanie i środowisko

Europa północna, środkowa Azja, Ameryka Północna. Obszary leśne, nizinne i górskie, stepy. W Polsce sporadycznie spotykany na całym jej obszarze, ale najczęściej na wschodzie kraju. W Japonii jest gatunkiem wymarłym. W okolicach zamieszkanych przez ludzi został prawie całkowicie wytępiony.

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywny nocą, ale czasem poluje też w dzień. Koczuje. Tylko w okresie rozrodu pozostaje dłużej w jednym miejscu. Zimą tworzą stada, którym przewodzą stare samce (basiory). Zimą polują zespołowo. Nie kopie nor. Buduje sobie legowisko z suchych traw i mchu na ziemi. Długo wytrzymuje bez pokarmu. To wytrwały piechur. Dobrze pływa.

Pożywienie

Dzikie i domowe zwierzęta kopytne, także padlina, gryzonie, ptaki, jaja, jaszczurki, owady, owoce. Zjada 10 kg na jeden posiłek.

Rozmnażanie

W stadzie rozmnaża się tylko para dominująca. Ruja (cieczka) trwa od końca grudnia do początku marca. Ciąża trwa 60-65 dni. Samica (wadera) rodzi zwykle 4-7 (czasem nawet 12) ślepych i owłosionych młodych. Młodymi opiekuje się samiec i samica. Oczy szczenięta otwierają po 2 tygodniach. Matka karmi je wyłącznie mlekiem przez 6 tygodni. Dojrzałość płciową uzyskuje po 2 latach życia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podgatunek Canis lupus dingo jest narażony na wyginięcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

W ciągu jednej nocy w poszukiwaniu pokarmu wilk może pokonać odległość 50-160 km.

To największy przedstawiciel rodziny psowatych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2012-12-24, ART-GAT195


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
wilk
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona        tlo-ikonaTrwa ruja u wilka w obszarze euroazjatyckim.
   tlo-ikona        Rodzą się w Polsce młode wilki.
         tlo-ikona  Wilki zaczynają skupiać się w stada. Młodym wilkom wyrasta właściwe uzębienie.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy