Tamaryndowiec indyjski, powidlnik indyjski
© anuwat – stock.adobe.com
Tamaryndowiec indyjski, powidlnik indyjski (Tamarindus indica) to gatunek wiecznie zielonego drzewa z rodziny bobowatych. Jadalny jest miąższ strąków, nasiona po uprażeniu oraz kwiaty i liście po ugotowaniu jako warzywo. W Azji sadzi się ten gatunek w parkach oraz jako drzewo alejowe.
Występowanie i środowisko
Gatunek ten pochodzi z Afryki, ale jest uprawiany w wielu innych tropikalnych rejonach świata.
Brak danych.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 15-20 m.
Liście są złożone z lisków, parzystopierzaste, na noc składają się.
Kwiaty są różowo-żółte z czerwonymi żyłkami, zebrane w grona.
Owoce to nieregularne strąki o długości do 15-20 cm. Miąższ biały, brązowiejący z wiekiem, pachnący, o lekko kwaśnym smaku. W strąku do 12 nasion.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Zawartość cukrów w strąkach wynosi 20%, kwasów organicznych 10% i białka 4%.
Zawartość cukrów w nasionach wynosi 65%, tłuszczów 2% i białka 64%.
Drewno jest cenione w budownictwie.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: drzewo.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: rośliny uprawne, owoce, warzywa.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Pokrewne gatunki roślin
- bób (Vicia faba)
- szarańczyn strąkowy, karob (Ceratonia siliqua)
- albicja jedwabista, albicja biało-różowa (Albizia julibrissin)
- groszek pachnący (Lathyrus odoratus)
- mimoza wstydliwa, czułek wstydliwy (Mimosa pudica)
- koniczyna biała, koniczyna rozesłana (Trifolium repens)
- koniczyna łąkowa, koniczyna czerwona (Trifolium pratense)
- koniczyna krwistoczerwona, Inkarnatka (Trifolium incarnatum)
- łubin żółty (Lupinus luteus)
- fasola wielokwiatowa (Phaseolus coccineus)
- lucerna siewna (Medicago sativa)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2024-07-24, GAT-661094