Trogon obrożny

Trogon obrożny (Trogon collaris) to ptak z rodziny trogonów. Wierzch oliwkowozileony, u samca zielony z połyskiem. Głowa ciemniejsza. Na piersi biała obroża. spód jest czerwony. Skrzydła i ogon czarno-białe, prążkowane. Dziób żółty.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w obu Amerykach, w lasach, od Meksyku po Boliwię i Brazylię.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 25-29 cm.

Pożywienie

Zjada owoce i poluje na owady.

Rozmnażanie

Gniazduje w dziuplach, termitierach, a nawet w gniazdach os. W zniesieniu 2-4 jaj. Czas inkubacji wynosi 17-19 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Trogon c. puella - trogon zmienny, Gould, 1845
  • Trogon c. aurantiiventris - trogon złotobrzuchy, Gould, 1856
  • Trogon c. collaris - trogon obrożny, Vieillot, 1817

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Trogon aurantiiventris Gould, 1856

Pokrewne gatunki ptaków

ikonaTrogon czarnogłowy
Trogon melanocephalus
ikonaTrogon krasnodzioby
Trogon massena
ikonaTrogon fioletowogłowy
Trogon violaceus
Trogony
Trogony

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016
  • Praca zbiorowa - Atlas ptaków świata, ISBN 83-7073-059-0, MULTICO 1994
  • Schulenberg, Stotz, Lane, O'Neill, Parker III - Birds of Peru, ISBN 978-0-7136-8673-9, HELM 2016

© medianauka.pl, 2022-06-09, GAT-2899






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Kostka
Kolorowe skarpetki Miasto
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
kolorowe skarpetki góra lodowa
Montessori - Zwierzęta
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.