Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Warzęcha, warzęcha zwyczajna
(Platalea leucorodia)

Warzęcha zwyczajna, warzęcha (Platalea leucorodia) to ptak przypominający nieco czaplę białą, z charakterystycznym, spłaszczonym, zakończonym łyżkowato dziobem. Dziób i nogi są czarne, upierzenie białe. Końcówka dzioba jest żółta. Na podgardlu znajduje się kawałek nieopierzonej skóry, również w kolorze żółtym. W okresie godów na potylicy pojawia się czub. Młode osobniki mają różowy dziób i czarne końcówki lotek pierwszorzędowych.

Warzęcha, warzęcha zwyczajna (Platalea leucorodia)
© andreanita - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Warzęcha, warzęcha zwyczajna (Platalea leucorodia)
Nazwy obce
angielska: Eurasian spoonbill
niemiecka: Löffler
czeska: Kolpík bílý
francuska: Spatule blanche
hiszpańska: Espátula común
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Warzęcha, warzęcha zwyczajna - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 80 cm do 93 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 120 cm do 135 cm.
Ciężar: od 1 kg do 2 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Brodzące (Ciconiiformes)
Rodzina: Ibisowate (Threskiornithidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten jest obecny w Europie, Azji oraz w Afryce. W Polsce gatunek ten spotykany jest podczas przelotów, najczęściej w kwietniu i maju. Preferuje tereny zalewowe, zbiorniki wody słodkiej, płytkie laguny.

Tryb życia i zachowanie

Przebywa w niewielkich stadach. Ptaki z północnego obszaru występowania wędrują na południe na zimowiska.

Pożywienie

Zjada przede wszystkim owady i inne bezkręgowce wyławiane z wody, a także małe ryby i płazy.

Rozmnażanie

Lęgi odbywają się w koloniach. Warzęchy są monogamiczne. Wyprowadzają jeden lęg w roku. Gniazdo znajduje się pośród trzcin, na krzewach, drzewach lub na ziemi. Samica składa pod koniec kwietnia lub w maju zwykle od 2 do 5 jaj, wyjątkowo nawet 7. Wysiadują je samiec i samica na zmianę przez 24-25 dni. Pisklęta są gniazdownikami. Przebywają w gnieździe około 30 dni. Latać potrafią 2-3 tygodnie później.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten znajduje się pod ścisłą ochroną.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-04-19, GAT-759


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
warzęcha
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Podczas przelotów można w Polsce czasem obserwować warzęchy. Najczęściej w maju i czerwcu.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.