Wigoń, wikunia

Wigoń, wikunia (Vicugna vicugna) to ssak pustynny z rodziny wielbłądowatych, pochodzący z Ameryki Południowej. Długie, jedwabiste włosy używane są do wyrobu tkanin.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ameryka Południowa. Zasiedla pustynne płaskowyże Andów na dużych wysokościach (3500-4800 m n.p.m.)

Tryb życia i zachowanie

Wigonie żyją w haremach złożonych z samca, kilku samic i ich młodych lub w grupach samych młodych samców. Samce znaczą kałem swoje terytorium, którego powierzchnia może wynosić 18 ha.

Pożywienie

Wigonie żywią się młodymi pędami traw.

Rozmnażanie

Okres ciąży trwa 330-350 dni. Samica rodzi zwykle 1 młode o masie od 4 do 6 kg. Samica nie wylizuje młodego, nie zjada łożyska i nie pomaga młodemu wstać. Młode wstaje po 20 minutach życia, a po 45 potrafi już galopować. Laktacja trwa 6-8 miesięcy.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Jeszcze w 1994 roku miał status narażonego na wymarcie.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Vicugna v. mensalis, (Thomas, 1917)
  • Vicugna v. vicugna - wikunia udomowiona, (Molina, 1782)

Pokrewne gatunki ssaków

ikonaAlpaka
Lama pacos
ikonaGwanako, guanako
Lama guanicoe
ikonaLama
Lama glama
ikonaWielbłąd dwugarbny
Camelus bactrianus
Wielbłądowate
Wielbłądowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2009-04-21, GAT-3






Polecamy w naszym sklepie

Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Puzzle 1000 Ssaki
Animalium
Kolorowe skarpetki - forest animals
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.