Wydrzyk tęposterny

Wydrzyk tęposterny (Stercorarius pomarinus) to ptak z rodziny wydrzyków, podobny do wydrzyka ostrosternego, jest wielkości mewy. Środkowe sterówki są wydłużone w szacie godowej. Istnieje odmiana jasna i ciemna tego gatunku. W pierwszym przypadku ma ciemny wierzch głowy oraz dziób, boki głowy żółtawe, ma białą szyję oraz brzuch, reszta ciemna (patrz zdjęcie poniżej). W drugim przypadku ptaki są prawie całe ciemnobrązowe. Na lotkach pierwszorzędowych znajdują się białe plamy.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Ptak ten gniazduje w północnej części Azji oraz Ameryki Północnej. Bardzo rzadko pojawia się w Polsce nad Bałtykiem przy ujściu Wisły podczas przelotów najczęściej od sierpnia do listopada. Poza okresem zimy można go spotkać na otwartych oceanach.

Tryb życia i zachowanie

Zimuje na otwartym oceanie. Potrafi złowić rybę. Zdobycze kradnie też innym ptakom. To w zasadzie samotnik, choć może tworzyć niewielkie stada.

Pożywienie

W okresie lęgów poluje na lemingi i zjada też jaja oraz pisklęta ptaków. Na otwartym oceanie żywi się rybami. Poluje na ptaki. Nie gardzi też padliną.

Rozmnażanie

Gniazduje w pobliżu morza lub w głębi lądu, zawsze w pobliżu zbiorników wody. Jest monogamiczny. Gniazdo stanowi płytkie zagłębienie w ziemi. Samica od połowy czerwca do połowy lipca składa 2, wyjątkowo 1 lub 3 jaja. Wysiadywanie zaczyna się od złożenia pierwszego jaja i trwa 25-27 dni. Pisklętami zajmuje się samiec i samica. Pokarm zwracają do gniazda. Po 31-37 dniach młode potrafią już latać.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ścisłej ochronie.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        To najlepszy okres, aby w Polsce zaobserwować podczas przelotów wydrzyka tęposternego.
          Samica wydrzyka tęposternego składa jaja
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaWydrzyk brunatny
Stercorarius antarcticus
ikonaWydrzyk antarktyczny
Stercorarius maccormicki
ikonaWydrzyk długosterny
Stercorarius longicaudus
ikonaWydrzyk ostrosterny
Stercorarius parasiticus
ikonaWydrzyk wielki
Stercorarius skua
Wydrzyki
Wydrzyki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2015-04-27, GAT-771






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Kostka
Montessori - Zwierzęta
Kolorowe skarpetki Miasto
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Paw Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.