Wydrzyk tęposterny

Wydrzyk tęposterny (Stercorarius pomarinus) to ptak z rodziny wydrzyków, podobny do wydrzyka ostrosternego, jest wielkości mewy. Środkowe sterówki są wydłużone w szacie godowej. Istnieje odmiana jasna i ciemna tego gatunku. W pierwszym przypadku ma ciemny wierzch głowy oraz dziób, boki głowy żółtawe, ma białą szyję oraz brzuch, reszta ciemna (patrz zdjęcie poniżej). W drugim przypadku ptaki są prawie całe ciemnobrązowe. Na lotkach pierwszorzędowych znajdują się białe plamy.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Wydrzyk tęposterny (Stercorarius pomarinus)

© Erni - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Ptak ten gniazduje w północnej części Azji oraz Ameryki Północnej. Bardzo rzadko pojawia się w Polsce nad Bałtykiem przy ujściu Wisły podczas przelotów najczęściej od sierpnia do listopada. Poza okresem zimy można go spotkać na otwartych oceanach.

Tryb życia i zachowanie

Zimuje na otwartym oceanie. Potrafi złowić rybę. Zdobycze kradnie też innym ptakom. To w zasadzie samotnik, choć może tworzyć niewielkie stada.

Pożywienie

W okresie lęgów poluje na lemingi i zjada też jaja oraz pisklęta ptaków. Na otwartym oceanie żywi się rybami. Poluje na ptaki. Nie gardzi też padliną.

Rozmnażanie

Gniazduje w pobliżu morza lub w głębi lądu, zawsze w pobliżu zbiorników wody. Jest monogamiczny. Gniazdo stanowi płytkie zagłębienie w ziemi. Samica od połowy czerwca do połowy lipca składa 2, wyjątkowo 1 lub 3 jaja. Wysiadywanie zaczyna się od złożenia pierwszego jaja i trwa 25-27 dni. Pisklętami zajmuje się samiec i samica. Pokarm zwracają do gniazda. Po 31-37 dniach młode potrafią już latać.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ścisłej ochronie.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        To najlepszy okres, aby w Polsce zaobserwować podczas przelotów wydrzyka tęposternego.
          Samica wydrzyka tęposternego składa jaja
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków


Które ptaki gniazdują najdalej?
Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?
Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

© medianauka.pl, 2015-04-27, GAT-771




©® Media Nauka 2008-2023 r.