Logo Media Nauka

PL

Wydrzyk długosterny

Wydrzyk długosterny (Stercorarius longicaudus) to ptak z rodziny wydrzyków. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W szacie godowej głowa w połowie jest ciemna. Wierzch szarobrązowy, ogon długi, czarny. Spód ciała jest biały, szyja żółtawa. Nogi i dziób są ciemne. W szacie spoczynkowej końce piór na głowie są białawe. Środkowe sterówki są długie.

Wydrzyk długosterny (Stercorarius longicaudus)
© Bob - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gniazduje na wyspach i wybrzeżach północnych rejonów półkuli północnej, także w tundrze w głębi lądu. Zimą dociera na krańce półkuli południowej. W Polsce najczęściej jest spotykany nad Zatoką Gdańską.

Tryb życia i zachowanie

Zimuje na oceanach. W Polsce może być obserwowany od maja do listopada.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 51-64 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 90-105 cm, a ciężar ciała 260-390 g.

Pożywienie

Poluje na gryzonie, ptaki, w tym pisklęta, ryby, bezkręgowce. Zjada też jaja i jagody.

Rozmnażanie

Gnieździ się pojedynczo lub w małych grupach. Samica znosi 2-3 jaja.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-12, GAT-2563

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Wydrzyk długosterny
     

Okres występowania w Polsce wydrzyka długosternego.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ptaków

ikonaWydrzyk antarktyczny
Catharacta maccormicki
ikonaWydrzyk ostrosterny
Stercorarius parasiticus
ikonaWydrzyk tęposterny
Stercorarius pomarinus
ikonaWydrzyk wielki
Stercorarius skua




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.