Logo Media Nauka

Facebook

Wydrzyk wielki (Stercorarius skua)
© Lars Lachmann - Fotolia.com

Wydrzyk wielki

Wydrzyk wielki, skua (Stercorarius skua) to przedstawiciel rodziny wydrzyków, obserwowany także w naszym kraju. Obie płcie ubarwione tak samo. Ubawienie brązowawe. na skrzydle występuje jasna plama. Dziób i nogi są czarne. Środkowe sterówki nieznacznie różnią się długością od pozostałych.

Występowanie i środowisko PL

Wybrzeża północnego Atlantyku, Oceanu Indyjskiego oraz Antarktyda. Do Polski zalatuje wyjątkowo.

Tryb życia i zachowanie

Jest ptakiem wędrownym. Walczy z mewami o pokarm. Agresywnie broni miejsc lęgowych. Lot stabilny, mocny, poziomy, zręczny podczas manewrów.

Morfologia i anatomia

Osiąga do 66 cm długości ciała, ogon ma długość do 16 cm. Waga ciała wynosi do 1,8 kg, a rozpiętość skrzydeł do 155 cm.

Pożywienie

Zjada ryby, pisklęta, jaja, odpadki, padlinę, jagody. Często odbiera pokarm innym morskim ptakom.

Rozmnażanie

Gnieździ się pojedynczo lub w koloniach na wyspach północnoatlantyckich. Samica raz w roku składa 2 jaja w dołku wygrzebanym w ziemi.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Wydrzyk wielki w Polsce podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

To największy przedstawiciel rodziny wydrzyków.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-01, GAT-576




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaWydrzyk długosterny
Stercorarius longicaudus
ikonaWydrzyk ostrosterny
Stercorarius parasiticus
ikonaWydrzyk tęposterny
Stercorarius pomarinus
Wydrzyki
Wydrzyki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.







Polecamy w naszym sklepie

Kubek sowy
Kubek zwierzęta Bałtyku
Kolorowe skarpetki Kostka
kolorowe skarpetki góra lodowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.