Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Wydrzyk wielki
(Stercorarius skua)

Wydrzyk wielki, skua (Stercorarius skua) to przedstawiciel rodziny wydrzyków, obserwowany także w naszym kraju. Obie płcie ubarwione tak samo. Ubawienie brązowawe. na skrzydle występuje jasna plama. Dziób i nogi są czarne. Środkowe sterówki nieznacznie różnią się długością od pozostałych.

Wydrzyk wielki (Stercorarius skua)
© Lars Lachmann - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Wydrzyk wielki (Stercorarius skua)
Synonimy
Skua
Nazwy obce
angielska: Pomarine skua
niemiecka: Spatelraubmöwe
czeska: Chaluha pomořanská
francuska: Labbe pomarin
hiszpańska: Págalo pomarino, salteador pomarino
Pierwsze opisanie gatunku
(Temminck, 1815)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Wydrzyk wielki - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 47 cm do 65 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 110 cm do 125 cm.
Ciężar: od 600 g do 900 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Wydrzyki (Stercorariidae)
Jaja
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Wybrzeża północnego Atlantyku, Oceanu Indyjskiego oraz Antarktyda. Do Polski zalatuje wyjątkowo.

Tryb życia i zachowanie

Jest ptakiem wędrownym. Walczy z mewami o pokarm. Agresywnie broni miejsc lęgowych. Lot stabilny, mocny, poziomy, zręczny podczas manewrów.

Pożywienie

Zjada ryby, pisklęta, jaja, odpadki, padlinę, jagody. Często odbiera pokarm innym morskim ptakom.

Rozmnażanie

Gnieździ się pojedynczo lub w koloniach na wyspach północnoatlantyckich. Samica raz w roku składa 2 jaja w dołku wygrzebanym w ziemi.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-01, GAT-576








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.