Wydrzyk ostrosterny

Wydrzyk ostrosterny (Stercorarius parasiticus) to gatunek ptaka z rodziny wydrzyków. Środkowe sterówki są wydłużone i ostro zakończone. Występuje kilka odmian barwnych. Odmiana jasna charakteryzuje się brązowym wierzchem głowy, wierzchem ciała i podogoniem. U nasady dzioba widoczny jaśniejszy obszar. Boki głowy białe, czasem żółtawe. Spód, szyja i pierś są białe. Ciemna odmiana charakteryzuje się ciemnobrązowym wierzchem, czapeczką i jeszcze jaśniejszym obszarem u nasady dzioba oraz lotek pierwszego rzędu.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Gatunek gniazduje w północnych rejonach Europy, Azji i Ameryki Północnej. Zimuje na wodach przybrzeżnych południowych obszarów Afryki, Ameryki Południowej i Australii. W Polsce nie gniazduje. Jest najczęściej spotykanym wydrzykiem w naszym kraju. Na Bałtyku można spotkać głównie odmianę ciemną.

Tryb życia i zachowanie

Występuje w Polsce od kwietnia do listopada.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 41-64 cm, w tym ogon mierzy 12-22 cm. Rozpiętość skrzydeł wynosi 100-115 cm, a ciężar ciała 300-650 g.

Pożywienie

Poluje na drobne zwierzęta. Zjada też ptasie jaja i jagody. Często tez kradną pożywienie mewom, alkom i rybitwom.

Rozmnażanie

Okres lęgowy trwa od połowy maja do czerwca. Samica składa zwykle 2 jaja w zagłębieniu w ziemi. wysiaduje je wraz z samcem przez 24-29 dni. Młode kilka dni po wykluciu wychodzą z gniazda, rozdzielają się i pozostają w pobliżu.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ścisłej ochronie.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

    Możliwość obserwacji w Polsce wydrzyka ostrosternego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaWydrzyk brunatny
Stercorarius antarcticus
ikonaWydrzyk antarktyczny
Stercorarius maccormicki
ikonaWydrzyk długosterny
Stercorarius longicaudus
ikonaWydrzyk tęposterny
Stercorarius pomarinus
ikonaWydrzyk wielki
Stercorarius skua
Wydrzyki
Wydrzyki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2019-06-12, GAT-2562




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.