PL

Żuchwień głowacz

Żuchwień głowacz (Broscus cephalotes) to chrząszcz z rodziny biegaczowatych. Ubarwienie czarne. Brak wyraźnego połysku. Owad ten ma bardzo dużą głowę z silnymi żuwaczkami. Odwłok jest połączony poprzez wąskie połączenie z szerokim przedtułowiem. Na goleniach przednich odnóży znajdują się kolce.


Żuchwień głowacz(Broscus cephalotes)
© Henrik Larsson - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

To gatunek europejski. Zasiedla tez Azję i Amerykę Północną. Zasiedla piaszczyste tereny, pola, ogrody. W Polsce występuje dość pospolicie.

Tryb życia i zachowanie

Okres występowania imago trwa od maja do września. Za dnia chowa się w norkach wykopywanych samodzielnie w piaszczystym podłożu.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 17-22 mm.

Pożywienie

Poluje na inne bezkręgowce, w tym na stonkę ziemniaczaną.

Rozmnażanie

W ciągu roku występuje tylko jedno pokolenie. Samica składa jaja w komorach lęgowych w ziemi.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-04-08, GAT-1306

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Żuchwień głowacz
       

Okres występowania imago żuchwienia głowacza.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.