logo

Amorek szafirowy

Amorek szafirowy (Boissonneaua jardini) to gatunek ptaka z rodziny kolibrów. Upierzenie zielonkawe z wierzchu, połyskujące, skrzydła brązowawe, ogon od spodu biały. Głowa czarna, spód niebieski. Nogi biało opierzone. Dziób cienki, ciemny.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Występuje w Ameryce Południowej w Ekwadorze i Kolumbii na terenach leśnych i porośniętych krzewami.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2021-07-20, GAT-7890




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaAmorek ognisty
Boissonneaua matthewsii
ikonaAmorek zielony
Boissonneaua flavescens
Kolibry
Kolibry

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Największe jaja na świecie

Największe jaja na świecie

Jaki ptak znosi największe jaja na świecie, a jaki najmniejsze? Ile jaj kurzych mieści się w takim jaju. Czy takie jajo jest jadalne?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj


Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.