Logo Serwisu Media Nauka

Ara zwyczajna, ararauna zwyczajna
(Ara ararauna)

Ara zwyczajna, ararauna (Ara ararauna) to ptak z rodziny papug. Strona grzbietowa upierzona jest na niebiesko, od spodu na żółto. Charakterystyczne są białe policzki z ciemnymi paskami, wybiegającymi z okolic dzioba w kierunku szyi. Samiec jest nieco większy od samicy, ale upierzony jest tak samo.

Ara zwyczajna, ararauna zwyczajna (Ara ararauna)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Ara zwyczajna, ararauna zwyczajna (Ara ararauna)
Nazwy obce
angielska: Blue-and-yellow Macaw
niemiecka: Gelbbrustara
czeska: Ara ararauna
francuska: Ara bleu
hiszpańska: Guacamayo azulamarillo
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Ara zwyczajna, ararauna zwyczajna - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 80 cm do 95 cm
Ciężar: do 1.38 kg
Maksymalna długość życia
50 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Papugowe (Psittaciformes)
Rodzina: Papugi (Psittacidae)
Głos
Naśladuje inne, zasłyszane głosy.
Jaja
Jaja białe, eliptyczne.

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje tropikalne lasy Ameryki Południowej, zazwyczaj w niedalekiej odległości od wodnych zbiorników, także sawanny i pobliża osiedli ludzkich.

Tryb życia i zachowanie

Ary zwyczajne żyją w stadach w koronach wysokich drzew. Ma bardzo donośny i ochrypły głos. Jest ptakiem bardzo inteligentnym.

Pożywienie

Zjada owoce, nasiona, orzechy, ziarno zbóż. Zjada też kawałki gliny, która umożliwia neutralizowanie toksyn zawartych w zjadanym pokarmie.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada w dziuplach wysokich drzew. Samica składa w lęgu 2 jaja, które wysiaduje 26-28 dni. Młode pozostają w gnieździe aż 3 miesiące.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Gdy ara jest zdenerwowana, skóra policzków staje się różowa.

Ararauny są dość płodne w niewoli. Pary odbywają 2-3 lęgi w roku. Podczas lęgów ary są agresywne nawet w stosunku do swoich opiekunów. Karmimy gotowym pokarmem dla dużych papug wraz z granulatem, podajemy też różne owoce, zieleninę i warzywa, orzechy piniowe, brazylijskie, laskowe, kłosy pszenicy, owsa (zebrane tuż przed żniwami), pączki traw i ziół z nasionami, gałęzie wierzby, żwirek naturalny.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-04-29, GAT-485







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.