Logo Serwisu Media Nauka

Bekaśnica
(Aramus guarauna)

Bekaśnica (Aramus guarauna) to dość duży ptak o sylwetce chruściela. Ma długi, zakrzywiony ku dołowi i lekko bocznie spłaszczony dziób, długie nogi i szyję, zaokrąglone skrzydła oraz krótki ogon. Palce nie są spięte błoną pławną. Upierzenie brązowe z zielonym odcieniem. Szyja i głowa nieco jaśniejsze. W dużej części występuje białe kreskowanie, drobniejsze na szyi i głowie. Samiec i samica wyglądają podobnie.

Bekaśnica (Aramus guarauna)
© SunnyS - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Bekaśnica (Aramus guarauna)
Nazwy obce
angielska: Limpkin
niemiecka: Rallenkranich
czeska: Kurlan chřástalovitý
francuska: Courlan brun
hiszpańska: Carrao
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Bekaśnica - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 56 cm do 71 cm
Ciężar: do 1.3 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Żurawiowe (Gruiformes)
Rodzina: Bekaśnice (Aramidae)
Głos
Głos płaczący, gdaczący, wrzeszczący. Odzywa się nocą.
Jaja
Rozmiar jaj: 60 × 44 mm

Występowanie i środowisko

Ameryka Północna od Florydy, poprzez Amerykę Środkową po duży areał w Ameryce Południowej. Występuje też na Karaibach. Zamieszkuje mokradła, bagna, wszelkie tereny podmokłe.

Tryb życia i zachowanie

Porusza się powoli w taki sposób, jakby kulał. Bardzo dobrze pływa. Jest aktywna w nocy. Jest widywana także za dnia i za dnia czasem żeruje. W poszukiwaniu pokarmu brodzi w wodzie lub chodzi po pływającej roślinności wodnej, sondując dziobem muł w poszukiwaniu pokarmu.

Lot sprawny. W locie szyja i nogi są prosto wyciągnięte. Nogi wystają poza ogon.

Pożywienie

Odżywia się ślimakami, głównie z rodzaju Pomacea. Wyciąga je z mułu na brzeg lub na płytką wodę i sprawnie wyciąga ciało ślimaka z muszli i połyka je. Do ich diety zalicza się też także w mniejszej mierze owady, żaby, jaszczurki.

Rozmnażanie

Buduje dwa gniazda. Pierwsze jest jest duże, zbudowane z patyków lub wodnej roślinności, usytuowane na ziemi lub na drzewie, czasem bardzo wysoko. Samica składa 5-7 jaj, które z samcem na zmianę wysiaduje przez 27 dni. Po wykluciu pisklęta są dobrze rozwinięte i niedługo potem rodzice przeprowadzają je do drugiego gniazda, pływającej platformy na wodzie, gdzie dalej się nimi opiekują.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W USA znajduje się pod ścisłą ochroną. Poprzez degradację naturalnych środowisk ptak ten znika z niektórych rejonów pierwotnego występowania.

Ciekawostki

Ptaki te budują dwa gniazda i oba są podczas okresu lęgowego wykorzystywane na różnym etapie rozwoju potomstwa.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-07, GAT-718




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.