Logo Serwisu Media Nauka


Ara zielona (Ara militaris)

Ara zielona (Ara militaris) to piękna, duża papuga z Ameryki Południowej i Środkowej, żyjąca wysoko w górach. Ma gęstą warstwę puchu, dzięki czemu znosi górski klimat. Samice są podobne do samców. Gatunek zagrożony wyginięciem w naturalnym środowisku.

Ara zielona (Ara militaris)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Ara zielona (Ara militaris)
Nazwy obce
angielska: Military Macaw
niemiecka: Kleine Soldatenara
czeska: Ara vojenský
francuska: Ara militaire
hiszpańska: Guacamayo Militar, Guacamayo Verde
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Ara zielona - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 70 cm do 71 cm
Ciężar: od 970 g do 1.1 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Papugowe (Psittaciformes)
Rodzina: Papugi (Psittacidae)

Występowanie i środowisko

Ameryka Południowa i Środkowa. Zamieszkuje suche i górskie tereny (2000 m n.p.m.) porośnięte lasem tropikalnym, galeriowym oraz iglasto-dębowym.

Tryb życia i zachowanie

Aktywna w dzień. W okresie, na który nie przypadają lęgi żyje w stadach liczących kilkadziesiąt osobników. W porze lęgu przebywa w parach. Zaniepokojona głośno skrzeczy i lata nad koronami drzew zataczając kręgi. Odpoczywa na skalnych urwiskach. Tam też zakłada gniazda.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Gniazda buduje w dziuplach drzew lub na skalnej półce. Samica składa w odstępach dwudniowych 3-4 jaja, które wysiaduje przez 29 dni. Samiec podczas wysiadywania jaj przez samicę karmi ją. Zwykle wykluwają się i przeżywają tylko dwa pisklęta. Przebywają w gnieździe 4 miesiące. Opiekuje się nimi samiec i samica.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2012-05-01, ART-GAT133




Polecamy