Banteng azjatycki

Banteng azjatycki (Bos javanicus) to przypominający bydło domowe ssak z rodziny krętorogich o ciemnym ubarwieniu. Dolna część nóg jest biała. Białe plamy również występują na zadzie. Ma szeroko rozstawione rogi. Jest zwierzęciem łownym. Samica ma jasnobrązową sierść i mniejsze rogi.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

W stanie dzikim występuje na Półwyspie Indochińskim, na Borneo, Jawie i Bali. Jego naturalnym środowiskiem są gęste, górskie lasy. Występuje do wysokości 2000 m n.p.m.

Podgatunek B. j. javanicus występuje na Jawie i Bali, B. j. lowi na Borneo, B. j. birmanicus na kontynencie azjatyckim.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w stadach 10-30 sztuk. Stare samce żyją samotnie. Jest aktywny nocą. To bardzo płochliwe i dzikie zwierzę.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi od 180 cm do 200 cm, wysokość w kłębie - 1.7 m. Długość ogona wynosi 85 cm. Ciężar ciała wynosi od 500 kg do 900 kg w przypadku rosłych byków.

Pożywienie

Banteng zjada trawy i inne rośliny zielne, liście krzewów i drzew, pączki i pędy bambusów.

Rozmnażanie

Okres godowy przebywa w dolinach. Samica rodzi zwykle jedno młode.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Bantenga bardzo trudno oswoić. Został udomowiony na Bali.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Bos j. javanicus - banteng jawajski, d'Alton, 1823
  • Bos j. lowi - banteng borneański, Ludekker, 1912
  • Bos j. birmanicus - banteng birmański, Lydekker, 1898

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Bos birmanicus Lydekker, 1898
  • Bos lowi Lydekker, 1912

Pokrewne gatunki ssaków

ikonaJak zwyczajny
Bos grunniensis
ikonaTur leśny
Bos primigenius
ikonaGaur indyjski
Bos gaurus
ikonaZebu
Bos indicus
Wołowate
Wołowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975

© medianauka.pl, 2012-12-01, GAT-162
Data aktualizacji artykułu: 2022-06-05




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.