Gaur indyjski

Gaur indyjski, gaur, bydło dżunglowe (Bos gaurus) to ssak z rodziny krętorogich. Ma masywne ciało pokryte krótką, czarno-brunatną sierścią. Nogi od połowy w dół są białe. Samce są znacznie większe od samic. Zarówno samiec i samica mają masywne, zakrzywione ku górze i ku sobie rogi.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Zasiedla Indie, Półwysep Indochiński. Lasy górskie na wysokości 700-1800 m n.p.m.

Występowanie poszczególnych podgatunków:
Bos gaurus gaurus - Indie, Nepal, Bhutan;
Bos gaurus. readei - Myanmar, Chiny, Wietnam, Kambodża, Tajlandia;
Bos gaurus hubbacki - Tajlandia i Malezja.

Tryb życia i zachowanie

Jest aktywny rano i wieczorem. Unika bliskości człowieka.

Morfologia i anatomia

Długość ciała gaura wynosi od 330 cm do 380 cm. Wysokość w kłębie do 200-210 cm. Długość ogona wynosi 85 cm, a ciężar nawet do 1000 kg.

Pożywienie

Gaur zjada rośliny zielne, liście.

Rozmnażanie

Samica rodzi zwykle jedno młode we wrześniu.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To niegdyś zwierzę łowne.

Ciekawostki

Udomowiona forma gaura to gajal.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Bos asseel Horsfield, 1851
  • Bos cavifrons Hodgson, 1837
  • Bos gaur Sundevall, 1846
  • Bos gour Hardwicke, 1827
  • Bos subhemachalus Hodgson, 1837
  • Bubalibos annamiticus Heude, 1901
  • Gauribos brachyrhinus Heude, 1901
  • Gauribos laosiensis Heude, 1901
  • Gauribos mekongensis Heude, 1901
  • Gauribos sylvanus Heude, 1901
  • Uribos platyceros Heude, 1901


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

           Rodzą się młode gaura indyjskiego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaTur leśny
Bos primigenius
ikonaBanteng azjatycki
Bos javanicus
ikonaJak
Bos grunniensis
ikonaZebu
Bos indicus
Krętorogie, pustorożce, wołowate
Krętorogie, pustorożce, wołowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975

© medianauka.pl, 2013-01-12, GAT-302
Data aktualizacji artykułu: 2022-06-25






Polecamy w naszym sklepie

Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - Atlas
Puzzle 1000 Ssaki
Kolorowe skarpetki Miasto
Kolorowe skarpetki - forest animals
Kolorowe skarpetki Kostka
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.