Logo Media Nauka

Tur (Bos primigenius)
Rasa bydła o cechach wymarłego tura. © itsajoop - stock.adobe.com

Tur

Tur (Bos primigenius) to wymarły gatunek ssaka z rodziny krętorogich. Tur jest przodkiem bydła domowego. Barwa sierści ciemnobrunatna. Wzdłuż grzbietu biegła jaśniejsza linia. Jaśniejsze włosy znajdowały się też na wierzchu głowy. Samiec był większy, masywniejszy i mocniej zbudowany do samicy. Rogi ostre, skierowane w bok i do przodu. Ich długość wynosiła do 78 cm, samic do 55 cm.

Występowanie i środowisko PL

Ssak ten żył w lasach na obszarze Europy, Azji i Afryki.

Tryb życia i zachowanie

Tur był aktywny za dnia.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosiła około 320 cm, ogona 1,4 m. wysokość w kłębie wynosiła 190 cm.

Pożywienie

Tur zjadał liście drzew, trawy, żołędzie.

Rozmnażanie

Byki walczyły o samice. Samica rodziła zwykle jedno cielę.

Ochrona i zagrożenia EX

Gatunek ten jest całkowicie wymarły.

Ciekawostki

Tury żyły w Polsce jeszcze dość powszechnie na Mazowszu w XIV w. Ostatni rodzimy tur padł w Puszczy Jaktorowskiej w 1627 roku.

Zdjęcie przedstawia rasę bydła domowego, którą uzyskali niemieccy przyrodnicy o nazwisku Heck, która posiada wiele cech wymarłego tura.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-12-26, GAT-624211


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaBanteng
Bos javanicus
ikonaBydło domowe
Bos taurus
ikonaGaur
Bos gaurus
ikonaJak
Bos grunniensis
ikonaZebu
Bos indicus
Krętorogie, pustorożce, wołowate
Krętorogie, pustorożce, wołowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2020 r.