Logo Serwisu Media Nauka

Zebu
(Bos indicus)

Zebu (Bos indicus) to forma bydła domowego. W okolicach kłębu charakterystyczny garb zbudowany z mięśni i tkanki tłuszczowej. Z podgardla zwisa luźno skóra. Kolor sierści płowy, szary lub czarny. Zebu ma masywne, długie, szeroko rozstawione, stożkowate rogi. Jest odporne na choroby i dobrze znosi klimat podzwrotnikowy.

Istnieje 30 ras zebu. Oto niektóre z nich:

  • zebu karłowate - najmniejsze ze wszystkich (70 cm wysokości w kłębie),
  • zebu kankaryjskie - o białej sierści,
  • zebu bahurskie - o krótkich rogach,
  • dandżi - o wysokiej mleczności,
  • deoni - o wysokiej mleczności,
  • zebu mizorskie - z długimi, ostro zakończonymi rogami.

Zebu (Bos indicus)
© Nazzu - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Zebu (Bos indicus)
Nazwy obce
angielska: Zebu
niemiecka: Zebu
czeska: Zebu
francuska: Zebu
hiszpańska: Zebu
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Polska - nie;
Wielkość
Długość: 240 cm
Wysokość w kłębie: 160 cm
Ciężar: do 700 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Krętorogie, pustorożce, wołowate (Bovidae)

Występowanie i środowisko

Cały świat w strefie podzwrotnikowej

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Pokarm roślinny.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NE

Gatunek ten nie został jeszcze przypisany do żadnej kategorii ryzyka według kryteriów IUCN.

Ciekawostki

Zebu udomowiono w Indiach w czasach starożytnych. Jest czczone w Indiach.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-05, GAT-273







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.