Nilgau

Nilgau (Boselaphus tragocamelus) to przedstawiciel rodziny krętorogich, zaliczany do antylop. Ubarwienie szare (samce) lub płowe (samice), nad racicami białe pierścienie, białe podgardle z długimi włosami, głównie u samców. Na głowie samców znajdują sie krótkie rogi. Samice są mniejsze od samców. Jest szkodnikiem plantacji trzciny cukrowej.


Nilgau(Boselaphus tragocamelus)
© gunnahl - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Półwysep Indyjski. Zajmuje rzadkie lasy i zarośla.

Tryb życia i zachowanie

Antylopa ta jest aktywna w dzień. Preferuje zarówno otwarte jak i leśne obszary. Samce są samotnikami, samice z młodymi tworzą niewielkie stada.

Pożywienie

Żywi się trawą i młodymi gałązkami krzewów.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 245 dni, po której samica rodzi 1-2 młode.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Nilgau to największa antylopa Azji.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-24, GAT-380




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.