Logo Media Nauka

Suhak, sajga

Suhak, sajga (Saiga tatarica) to gatunek azjatyckiej antylopy o gęstym futrze w kolorze żółtoszarym, jaśniejszym od spodu. Na głowie znajdują się charakterystyczne, ostre i wygięte lekko rogi (tylko u samców). Ich długość wynosi około 25-40 cm. Najbardziej charakterystyczny dla suhaka jest jego nos, który zwisa w dół, przypominając nieco ryj. Między nosem a czołem widoczny garb. Zimą sierść jest dużo gęstsza niż latem.

Suhak, sajga (Saiga tatarica)
© oskanov - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Suhak, sajga
Nazwa łacińska
Saiga tatarica
Nazwy obce
angielska: Saiga antelope
niemiecka: Saiga
czeska: Sajga tatarská
francuska: Saïga
hiszpańska: Antílope Saiga
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: 130 cm
Wysokość w kłębie: 80 cm
Długość ogona: 12 cm
Maksymalna długość życia
8 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Krętorogie, pustorożce, wołowate (Bovidae)

Występowanie i środowisko

Ssak ten zamieszkuje środkową Azję (Mongolia, Kazachstan, Syberia, Turkiestan). To antylopa stepów i terenów pustynnych i półpustynnych.

Tryb życia i zachowanie

Suhaki gromadzą się w stada. Zwierzęta te dożywają 8 lat.

Morfologia i anatomia

Suhak mierzy 130 cm długości ciała i 80 cm wysokości w kłębie. Charakterystyczny nos stanowi swoisty filtr powietrza, chroniącym płuca suhaka przed mroźnym powietrzem.

Pożywienie

Suhak zjada trawę i zioła. Jest odporny na brak wody.

Rozmnażanie

Ruja odbywa się w listopadzie. Samce zbierają samice w haremy. Harem może liczyć od 5 do 50 sztuk. Ciąża trwa 5 miesięcy. Samica rodzi w maju zwykle 2 młode.

CR

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To gatunek chroniony.

Ciekawostki

Suhak osiąga w biegu prędkość 60 km/h.

Suhaki dostarczają skóry i mięsa.

Szczątki kopalne dowodzą, że suhaki występowały niegdyś także na terenie Polski. Jeszcze w XVIII w. występowały na Ukrainie.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-06-12, GAT-3975





© Media Nauka 2008-2018 r.