Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Bernikla kanadyjska (Branta canadensis)

Bernikla kanadyjska (Branta canadensis) to ptak z grupy gęśców. Samiec jest ubarwiony tak samo jak samica. Głowa i szyja są czarne, wierzch ciała i boki są szaro-brązowe z jasnymi poprzecznymi prążkami, spód ciała jest jasnobrązowy, białe pokrywy podogonowe, lotki i sterówki są czarno-brązowe. Gardło i policzki są białe. Nogi oraz dziób są czarne. Dorosłe ptaki mają ciemniejsze upierzenie.

Bernikla kanadyjska (Branta canadensis)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Bernikla kanadyjska (Branta canadensis)
Nazwy obce
angielska: Canada Goose
niemiecka: Kanadagans
czeska: Berneška velká
francuska: Bernache du Canada
hiszpańska: Barnacla canadiense
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Bernikla kanadyjska - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 90 cm do 100 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 155 cm do 180 cm.
Ciężar: od 2.9 kg do 5.4 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)
Głos
Głos w locie trąbiący. Na ziemi gęga.

Występowanie i środowisko

Północne tereny Ameryki Północnej. Tundra, bagna nadmorskie, prerie. Hodowana w parkach w Europie. Osobniki zbiegłe z hodowli utworzyły populacje w Wielkiej Brytanii, Skandynawii, na Rugii. W Polsce hodowana w parkach i zoo.

Tryb życia i zachowanie

Żeruje na lądzie. Jest ptakiem wędrownym.

Pożywienie

Zjada głównie pokarm roślinny, także bezkręgowce.

Rozmnażanie

Bernikla kanadyjska buduje gniazda w pobliżu wody. Samica raz w roku składa 5-6 jaj, które wysiaduje. Pisklętami opiekuje się samica i samiec.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To największa dzika gęś, którą można obserwować w Polsce.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-05-05, ART-GAT500




Polecamy