Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Bernikla rdzawoszyja
(Branta ruficollis)

Bernikla rdzawoszyja (Branta ruficollis) to piękny ptak z grupy gęśców. Zarówno samiec jak i samica są ubarwione tak samo. Czarne są wierzch głowy, kark, grzbiet, ogon i skrzydła. Pokrywy ogonowe i strona brzuszna są białe, boki głowy, szyja i wole są rdzawe. Plamy oddzielone są białymi obrzeżami. Krótki dziób oraz nogi są czarne. Młode podobne są do osobników dorosłych, ale czarny kolor zastąpiony jest ciemnobrązowym.

Bernikla rdzawoszyja (Branta ruficollis)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Bernikla rdzawoszyja (Branta ruficollis)
Nazwy obce
angielska: Red-breasted Goose
niemiecka: Rothalsgans
czeska: Berneška rudokrká
francuska: Bernache à cou roux
hiszpańska: Barnacla Cuellirroja
Pierwsze opisanie gatunku
(Pallas, 1769)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Bernikla rdzawoszyja - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 54 cm do 60 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 110 cm do 125 cm.
Ciężar: od 1 kg do 1.5 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)
Głos
Głos przenikliwy, przerywany, przypominający "kuewek".

Występowanie i środowisko

Zachodnia Syberia. Zimuje nad Morzem Kaspijskim i Zatoką Perską. Tundra. Wyjątkowo zalatuje do Polski. Zaledwie kilkanaście obserwacji w naszym kraju. Gnieździ się w syberyjskiej tundrze. Lubi strome brzegi rzek. Często wybiera pobliże sokoła wędrownego lub myszołowa włochatego.

Tryb życia i zachowanie

Pokarm pobiera na lądzie i w płyciznach. Jest ptakiem wędrownym.

Pożywienie

Zjada pokarm roślinny.

Rozmnażanie

Podczas lęgów tworzy małe kolonie do 5 gniazd. Samica raz w roku składa 4-6 jaj, które wysiaduje samica. Samiec czuwa w pobliżu. Pisklętami opiekują się oboje rodzice.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-05, GAT-498




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.