Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Gęś hawajska
(Branta sandvicensis)

Gęś hawajska (Branta sandvicensis) to ptak z rodziny kaczkowatych, z grupy gęśców. Ma krótsze niż u innych gęsi skrzydła, zredukowane błony pławne. Ubarwienie pstre, żółtawo-szare, brązowe. Charakterystyczne są boki szyi i policzki w kolorze żółtawym z pionowym kreskowaniem. Reszta głowy i szyi czarna.

Gęś hawajska (Branta sandvicensis)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Gęś hawajska (Branta sandvicensis)
Nazwy obce
angielska: Hawaiian Goose, Nene
niemiecka: Hawaiigans, Nēnē
francuska: Bernache néné
hiszpańska: Barnacla Hawaiana, Barnacla Nené
Pierwsze opisanie gatunku
(Vigors, 1834)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Gęś hawajska - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 60 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Blaszkodziobe (Anseriformes)
Rodzina: Kaczkowate (Anatidae)

Występowanie i środowisko

Hawaje. Tereny skąpe w roślinność, zastygła lawa.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Zjada trawy, nasiona, owoce i jagody.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

W XVIII w ptaków tych żyło 25 000, w 1945 zaledwie 50 sztuk. Podjęto z powodzeniem próbę odtworzenia gatunku.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-03, GAT-578








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.