Logo Media Nauka

Bernikla obrożna (Branta bernicla)
© Wolfgang Kruck - stock.adobe.com

Bernikla obrożna

Bernikla obrożna (Branta bernicla) to gatunek ptaka z rodziny kaczkowatych, zaliczany do gęsi. Upierzenie na głowie, szyi, lotkach i sterówkach jest czarne, wierzch jest brązowoszary, boki i spód od białego do czarnego. Charakterystyczna dla gatunku jest biała obroża na szyi u osobników dojrzałych. Dziób i nogi ciemne.

Występowanie i środowisko PL

Gatunek występuje w tundrze na półkuli północnej. Zimy spędza w niższych szerokościach geograficznych w pasie nadmorskim. W Polsce to ptak obserwowany podczas przelotów, spotykany na wybrzeżu.

Tryb życia i zachowanie

Ptak aktywny w dzień. Tworzy stada.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 56-61 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 110-120 cm, a ciężar ciała 1,1-1,6 kg.

Pożywienie

Zjada mech, porosty, trawy i trawę morską, szczególnie podczas wędrówki.

Rozmnażanie

Gniazduje w tundrze na wzniesieniach i wysepkach nad wodą. Jaja w liczbie zwykle 3-5 wysiaduje tylko samica przez 24-26 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak podlega ścisłej ochronie.

Ciekawostki

Ptaki łączą się w pary na całe życie.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-01, GAT-2181

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Bernikla obrożna
    

Przeloty bernikli obrożnej.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBernikla białolica
Branta leucopsis
ikonaBernikla kanadyjska
Branta canadensis
ikonaBernikla rdzawoszyja
Branta ruficollis
ikonaGęś hawajska
Branta sandvicensis
Kaczkowate
Kaczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.