Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Białucha, wal biały

Białucha, wal biały (Delphinapterus leucas) to piękny waleń z rodziny narwalowatych, spotykany w Bałtyku. Samica jest nieco mniejsza od samca. Skóra biała. Ma nieliczne zęby. Dostarczają skóry i cennego tłuszczu oraz mięsa.

Białucha, wal biały (Delphinapterus leucas)
© torugo - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Białucha, wal biały (Delphinapterus leucas)
Nazwy obce
angielska: Beluga, White Whale
niemiecka: Weißwal, Beluga
czeska: Běluha severní
francuska: Dauphin blanc, Bélouga, Delphinaptère blanc, Marsouin blanc
hiszpańska: Ballena Blanca
Pierwsze opisanie gatunku
(Pallas, 1776)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Białucha, wal biały - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 670 cm
Ciężar: do 1500 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Walenie (Cetacea)
Rodzina: Narwalowate (Monodontidae)

Występowanie i środowisko

Białucha zasiedla wody Arktyki, spotykana, choć rzadko, w Bałtyku. Unika wielkich pól lodowych.

Tryb życia i zachowanie

Wal biały żyje w małych stadach. Wydaje głośne dźwięki kiedy głowa jest nad wodą. Odbywa regularne wędrówki.

Morfologia i anatomia

Białuchy dorastają do 6,7 metra długości ciała i osiągają ciężar 1,5 tony.

Pożywienie

Pożywienie stanowi przybrzeżna fauna denna, ryby.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 14 miesięcy. Młode nie są białe i przychodzą na świat wiosną. Taki kolor skóry uzyskują po 4-5 latach życia. Po 3 roku życia osiągają dojrzałość płciową.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Czasem białuchy płyną w górę rzek. Odnotowano wala białego w wodach Renu.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-01, GAT-236







© Media Nauka 2008-2018 r.