Logo Media Nauka

Bocja pręgowana (Botia striata)
© mirkorrosenau4 - Fotolia.com

Bocja pręgowana

Bocja pręgowana (Botia striata) to gatunek ryby słodkowodnej z rodziny piskorzowatych. Na całym ciele występują liczne, cienkie pręgi. Pręgi występują także na płetwach. Ubarwienie brązowe, płetwy mają tło przeźroczyste. Tutaj są dodatkowo prążkowane. Ciało jest walcowate i wydłużone. Wokół otworu gębowego znajdują się wąsy.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Indiach w Azji. Preferuje rzeczki o bystrym nurcie o miękkim dnie.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi przydenny tryb życia.

Morfologia i anatomia

Ryba ta dorasta do 6,5-8 cm długości ciała.

Pożywienie

Poluje na faunę denną.

Rozmnażanie

Samica składa jaja.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria

akwarium

Hodowla - informacje dla akwarystów

Informacje ogólne o gatunku: To rybka stadna, trzymamy więc kilka osobników. Nadaje się do akwarium ogólnego.

Rodzaj akwarium i wyposażenie: Akwarium o długości minimum 100 cm z miękkim podłożem. Na dnie instalujemy różnego rodzaju kryjówki.

Inne warunki chowu: Woda o odczynie pH 6-7,5. Woda o twardości od miękkiej do średniotwardej.

Temperatura: 22-26 °C.

Pokarm: Stosujemy pokarm żywy i suchy. Bocja pręgowana zjada także ślimaki.

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2016-09-25, GAT-4246


Pokrewne gatunki ryb

ikona
Botia almorhae
ikonaBocja karłowata
Yasuhikotakia sidthimunki
ikonaBocja wspaniała
Chromobotia macracanthus
ikonaPiskorz
Misgurnus fossilis
Piskorzowate
Piskorzowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.