Logo Media Nauka

Bocja pręgowana

Bocja pręgowana (Botia striata) to gatunek ryby słodkowodnej z rodziny piskorzowatych. Na całym ciele występują liczne, cienkie pręgi. Pręgi występują także na płetwach. Ubarwienie brązowe, płetwy mają tło przeźroczyste. Tutaj są dodatkowo prążkowane. Ciało jest walcowate i wydłużone. Wokół otworu gębowego znajdują się wąsy.

Bocja pręgowana (Botia striata)
© mirkorrosenau4 - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Indiach w Azji. Preferuje rzeczki o bystrym nurcie o miękkim dnie.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi przydenny tryb życia.

Morfologia i anatomia

Ryba ta dorasta do 6,5-8 cm długości ciała.

Pożywienie

Poluje na faunę denną.

Rozmnażanie

Samica składa jaja.

EN

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria

akwarium

Hodowla - informacje dla akwarystów

Informacje ogólne o gatunku: To rybka stadna, trzymamy więc kilka osobników. Nadaje się do akwarium ogólnego.

Rodzaj akwarium i wyposażenie: Akwarium o długości minimum 100 cm z miękkim podłożem. Na dnie instalujemy różnego rodzaju kryjówki.

Inne warunki chowu: Woda o odczynie pH 6-7,5. Woda o twardości od miękkiej do średniotwardej.

Temperatura: 22-26 °C.

Pokarm: Stosujemy pokarm żywy i suchy. Bocja pręgowana zjada także ślimaki.

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2016-09-25, GAT-4246


Pokrewne gatunki ryb

ikona
Botia almorhae
ikonaBocja karłowata
Yasuhikotakia sidthimunki
ikonaBocja wspaniała
Chromobotia macracanthus
ikonaPiskorz
Misgurnus fossilis




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.