Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Cierlik
(Emberiza cirlus)

Cierlik (Emberiza cirlus) to gatunek ptaka z rodziny trznadlowatych. Samiec ma czarną kreskę, która biegnie przez oko, ciemne są też pokrywy uszne oraz gardło. Brew, policzki i podgardle są żółte. Kark szary z oliwkowym odcieniem. Wierzch rdzawy, kreskowany. Kuper i spód oliwkowy. Samica ma mniej jaskrawe upierzenie.

Cierlik (Emberiza cirlus)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Cierlik (Emberiza cirlus)
Nazwy obce
angielska: Cirl Bunting
niemiecka: Zaunammer
czeska: Strnad cvrčivý
francuska: Bruant zizi
hiszpańska: Escribano soteño, escribano de garganta negra
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1766
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Cierlik - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 15 cm
Ciężar: do 20 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Trznadlowate (Emberizidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje obszary rolnicze, zwykle trawiaste z krzewami, lubi teren górzysty, suchy i nasłoneczniony. Spotykany w winnicach. Zamieszkuje Europę i Afrykę. w Polsce niezwykle rzadki.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała 15 cm i ciężar 20 g. Skrzydło ma długość do 8,5 cm.

Pożywienie

Zjada nasiona, jagody, poluje też na owady.

Rozmnażanie

Gniazduje nisko nad ziemią w krzewach. Samica znosi 3-4 jaja, które sama wysiaduje przez 11-12 dni.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-23, GAT-3265








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.