Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Głuszek
(Emberiza cia)

Głuszek (Emberiza cia) to gatunek ptaka z rodziny trznadlowatych. Głowa, kark i wole są szare. Po bokach głowy występują trzy czarne pasy. Wierzch ciała rdzawy z czarnym kreskowaniem, kuper brunatny, spód cynamonowy. Na jesień pióra uzyskują jasne brzegi. Młode osobniki nie maja czarnych pręg, na gardle mają ciemne kreskowanie.

Głuszek (Emberiza cia)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Głuszek (Emberiza cia)
Nazwy obce
angielska: Rock Bunting, European Rock Bunting
niemiecka: Zippammer
czeska: Strnad viničný
francuska: Bruant fou
hiszpańska: Escribano montesino
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1766
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Głuszek - mapa występowania na świecieGłuszek - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 16.5 cm
Ciężar: do 24 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Trznadlowate (Emberizidae)

Występowanie i środowisko

To ptak górski. Występuje w Europie, Azji, a także w Afryce. W Polsce obserwowany sporadycznie. Preferuje tereny nasłonecznione, suche.

Tryb życia i zachowanie

To ptak na ogół osiadły.

Morfologia i anatomia

Osiąga 16,5 cm długości ciała i 24 g masy ciała. Skrzydło ma długość 7,5-8,5 cm.

Pożywienie

Zjada nasiona traw, poluje też na owady.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi, zwykle obok kamienia, kępy traw, krzaka. Samica znosi 4-5 jaj.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-23, GAT-4290








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.