PL

Potrzeszcz

Potrzeszcz (Miliaria calandra) to śpiewający ptak z rodziny trznadlowatych. Upierzenie brunatnoszare, kreskowane, spód jaśniejszy. Samica i samiec są podobnej wielkości. Nie różnią się od siebie ubarwieniem. Nogi i dziób są żółtawe.


Potrzeszcz(Miliaria calandra)
© medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Europa, Azja Mniejsza. Zamieszkuje pola, łąki z zakrzewieniami i zadrzewieniami. W Polsce jest to dość rzadki ptak terenów nizinnych. Zimuje w północnej Afryce.

Tryb życia i zachowanie

Poza lęgami tworzy stada nawet kilka tysięcy ptaków. Prowadzi koczowniczy tryb życia. Lot jest ciężki, nogi podczas lotu luźno zwisają.

Ptak ten lubi przesiadywać na czubku drzewa lub drutach linii elektrycznych.

Pożywienie

Potrzeszcz zjada nasiona traw i zbóż, pisklęta zjadają owady i pająki.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi, wśród roślinności, gniazdo zbudowane z traw, łodyżek, wysłane włosiem i korzonkami. Samica dwa razy w roku składa 4-5 jaj, które wysiaduje przez 12-14 dni. Pisklęta pozostają w gnieździe przez 9-12 dni. Są zagniazdownikami.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Potrzeszcz jest największym przedstawicielem trznadli w Polsce.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-14, GAT-598

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Potrzeszcz
          

Potrzeszcz wyprowadza pierwszy lęg w roku. Samica składa jaja w maju.

          

Potrzeszcz czasem wyprowadza drugi lęg w roku.

          

Potrzeszcze zbierają się w stada i część z nich odlatuje na zachód.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.