Czajka (zwyczajna)

Czajka (zwyczajna) (Vanellus vanellus)

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Podgląd
Zobacz wszystkie zdjęcia.
Liczba dodatkowych zdjęć: 8.

Czajka (Vanellus vanellus) to liczny ptak brodzący, który z daleka wydaje się czarno-biały, z bliska - ciemnozielony z metalicznym połyskiem, pod ogonem pomarańczowa plama, dobrze widoczna podczas lotu. Na głowie znajduje się charakterystyczny czubek, który u samicy jest krótszy. Gardło samca w okresie godowym upierzone jest czarno, w okresie spoczynkowym u samic i u samców gardło pozostaje białe. Samiec i samica tej samej wielkości.

Występowanie i środowisko PL

Europa, Azja, Afryka Północna. Zasiedla podmokłe tereny nizinne, wilgotne łąki, z niskimi zaroślami, pola uprawne.

Tryb życia i zachowanie

W okresie godowym samce wykonują akrobacje podczas lotu. Zaniepokojone - atakują wroga. Do Polski przylatują od końca lutego do marca. Odloty zaczynają się w sierpniu. Czajka jest bardzo czujna. W obronie gniazda może zaatakować nawet człowieka. Przed odlotem gromadzą się w większe stada.

Lata z głośnym łopotem skrzydeł. Samiec wykonuje akrobatyczne loty godowe.

Samiec woła "ki-wi, ki-wi". Podczas godów "cze-czuit" podczas wznoszenia się, "wit-wit" podczas lotu nad rewirem, "czu-wit" podczas nurkowania.

Morfologia i anatomia

Jajo czajki ilustruje poniższy rysunek. Średnie wymiary: 46,5 mm × 33,4 mm.

jajo czajki

Pożywienie

Owady, dżdżownice, ślimaki.

Rozmnażanie

Gatunek monogamiczny. Okres gniazdowania: marzec-kwiecień, maj. Samce żałosnym wołaniem odbywają loty tokowe. Samiec także wybiera kilka miejsc przyszłego gniazdowania, tworząc płytki dołek w ziemi, z których samica wybiera jeden. Samica składa w dołku w ziemi 4 oliwkowobrązowe jaja, nakrapiane ciemnymi plamkami. Samica je wysiaduje (robi to także samiec, ale rzadko) i opiekuje się pisklętami wraz z samcem przez około miesiąc. Podczas wysiadywania samica ma dobrą widoczność. Gdy widzi intruza, oddala się od gniazda pieszo i dopiero potem zrywa się do lotu.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. W Polsce podlega całkowitej ochronie.

Ciekawostki

Samica układa jaja zawsze ostrym końcem do środka gniazda.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Czajki przylatują do Polski z zimowisk.
         Trwają okres lęgowy czajki.
          Czajka odlatuje na zimowiska.

Pokrewne gatunki ptaków


Które ptaki gniazdują najdalej?
Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?
Czy ptaki się kąpią?
Zimą często dokarmiamy nasze ptaki. Czy jednak równie dobrze pamiętamy o nich latem? Wówczas również można im pomóc przetrwać trudne okresy suszy i wysokich temperatur.
Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

Powiązane quizy

Ptaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
20.78 / 69.27%
2024-01-18



© medianauka.pl, 2010-06-28, GAT-41




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.