Logo Media Nauka

Czajka miedziana

Czajka miedziana (Vanellus chilensis) to gatunek ptaka z rodziny sieweczkowatych. Upierzenie szaro-brązowe, białawe od spodu. Lotki białe z czarnymi zakończeniami. Czoło i pierś są czarne, dziób różowy z czarnym końcem. Oczy czerwone z czerwoną obrączką. Nogi czerowo-różowe. Na głowie cienki i długi czubek. Na skrzydłach zielono-miedziana plama.

Czajka miedziana (Vanellus chilensis)
© cejoos - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Ameryce Południowej. Zasiedla podmokłe łąki, pastwiska, jest obecny też na skrajach rzadkich i podmokłych lasów.

Tryb życia i zachowanie

Zachowuje się bardzo agresywnie.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 32-38 cm.

Pożywienie

Poluje na owady i inne bezkręgowce. Rzadko zjada drobne kręgowce (np. ryby).

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi w dołku wyścielonym roślinami. Samica składa 2-5 jaj i wysiaduje je sama.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-04, GAT-2554


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaCzajka
Vanellus vanellus
ikonaCzajka stepowa
Vanellus leucurus
ikonaCzajka towarzyska
Vanellus gregarius
ikonaMornel
Charadrius morinellus
ikonaSieweczka mongolska
Charadrius mongolus
ikonaSieweczka morska
Charadrius alexandrinus
ikonaSieweczka obrożna
Charadrius hiaticula
ikonaSieweczka pustynna
Charadrius leschenaultii
ikonaSieweczka rzeczna
Charadrius dubius
ikonaSiewka szara
Pluvialis dominica
ikonaSiewka złota
Pluvialis apricaria
ikonaSiewka złotawa
Pluvialis fulva
ikonaSiewnica
Pluvialis squatarola




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.