Czajka obrożna

Czajka obrożna (Vanellus cayanus) to gatunek ptaka z rodziny sieweczkowatych. wierzch głowy jasnobrązowy otoczony białą obwódką. Reszta głowy czarna z białym gardłem. Na piersi szeroka, czarna obroża. Spód jasny, reszta jasnobrązowa. Dziób czarny, nogi czerwone. Wokół oczu czerwona obwódka.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ptak ten żyje na podmokłych terenach niemalże w całej Amazonii w Ameryce Południowej.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 21-24 cm.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Hoploxypterus cayanus (Latham, 1790)

Pokrewne gatunki ptaków

ikonaCzajka indyjska
Vanellus indicus
ikonaCzajka płowa
Vanellus senegallus
ikonaCzajka białolica
Vanellus crassirostris
ikonaCzajka (zwyczajna)
Vanellus vanellus
ikonaCzajka miedziana
Vanellus chilensis
ikonaCzajka stepowa
Vanellus leucurus
ikonaCzajka towarzyska
Vanellus gregarius
Sieweczkowate
Sieweczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/
  • Schulenberg, Stotz, Lane, O'Neill, Parker III - Birds of Peru, ISBN 978-0-7136-8673-9, HELM 2016

© medianauka.pl, 2022-06-16, GAT-6459




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.