Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Czajka towarzyska
(Vanellus gregarius)

Czajka towarzyska (Vanellus gregarius) to ptak z rodziny siewek. Upierzenie szaro-brązowe, ogon biały z czarnym pasem na końcu. Czoło jest białe, wierzch głowy ciemny, pierś czarna, w okolicy brzucha jest rdzawa plama, reszta spodu biała. Dziób i nogi są czarne. Samiec i samica są tak samo ubarwione.

Czajka towarzyska (Vanellus gregarius)
© Lars Lachmann - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Czajka towarzyska (Vanellus gregarius)
Synonimy
Chettusia gregaria
Nazwy obce
angielska: Sociable Lapwing, Sociable Plover
niemiecka: Steppenkiebitz
czeska: Keptuška stepní
francuska: Vanneau sociable
hiszpańska: Avefría sociable
Pierwsze opisanie gatunku
(Pallas, 1771)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Czajka towarzyska - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 30 cm
Ciężar: do 200 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Siewkowate (Charadriidae)
Głos
Wydaje głos przypominający "krecz-krecz-krecz".

Występowanie i środowisko

Azja Środkowa. Zimuje w północno-wschodniej Afryce i Azji południowej. Zamieszkuje suche stepy i półpustynie. W Polsce zanotowano pojedyncze obserwacje.

Tryb życia i zachowanie

Jest ptakiem wędrownym. Lot jest podobny do lotu czajki zwyczajnej.

Pożywienie

Zjada pokarm zwierzęcy z małą domieszką roślinnego.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada w niewielkich koloniach na stepach. Gniazdo buduje na ziemi. Samica składa jeden raz w roku 4 jaja.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - CR

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem. Ma status CR w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-25, GAT-544








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.