logo

Czajka stepowa

Czajka stepowa (Vanellus leucurus) to gatunek ptaka z rodziny sieweczkowatych. Ma smukłą sylwetkę, długie nogi, są żółte. Dziób ciemny. Upierzenie szarobrązowe. Ogon biały, skrzydła od spodu biało-czarne.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Gatunek występuje w Azji (Turkmenistan, Uzbekistan, Tadżykistan, Afganistan, Pakistan, Iran, Kazachstan, Irak, Kuwejt, występuje także nad północną częścią Morza Kaspijskiego i w Turcji). Zimuje w południowej Azji (Indie) i w Afryce. W Polsce spotykana bardzo sporadycznie.

Tryb życia i zachowanie

Jest płochliwa. Zrywa się do lotu nagle.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 26-29 cm.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2019-05-04, GAT-2555




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaCzajka białolica
Vanellus crassirostris
ikonaCzajka
Vanellus vanellus
ikonaCzajka miedziana
Vanellus chilensis
ikonaCzajka towarzyska
Vanellus gregarius
Sieweczkowate
Sieweczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?






Polecamy w naszym sklepie

Biblioteczka Montessori. Przyroda
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Montessori - Zwierzęta
Mapa świata Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.