Czawycza
Czawycza strong> (Oncorhynchus tshawytscha) to gatunek ryby morskiej z rodziny łososiowatych. Jest to największy z łososi, żyjących w Pacyfiku. Ma wrzecionowate ciało o głowie ze szpiczastym zakończeniem. Pysk wyposażony jest w ostre, zakrzywione zęby. Dziąsła u nasady zębów są czarne. Ciało jest srebrzyste z ciemniejszym grzbietem. Po bokach występują drobne, ciemne plamki. Rzędy plam występują także na płetwach grzbietowych i ogonowej. Na grzbiecie u nasady ogona znajduje się płetwa tłuszczowa.

niemiecka: Königslachs
francuska: Saumon royal, saumon chinook, saumon quinnat
hiszpańska: Salmón real, chinuc, chinook
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Ciężar: do 57 kg
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ryby kostnoszkieletowe (Osteichtyes)
Rząd: Łososiokształtne (Salmoniformes)
Rodzina: Łososiowate (Salmonidae)
Występowanie i środowisko
Większą część życia czawycza spędza w morzu i oceanie. Na tarło odbywa wędrówki w górę rzek. Rozmieszczenie czawyczy ma miejsce od Ameryki Północnej po Kamczatkę. Ryba ta nie występuje tak licznie jak łosoś atlantycki.
Tryb życia i zachowanie
To gatunek wędrowny. Na tarlisko może przebyć tysiące kilometrów. Po tarle większość osobników ginie.
Pożywienie
To drapieżnik.
Rozmnażanie
Na tarło ryby tego gatunku wędrują z oceanu do ujść rzek, a dalej w górę. Samica ukrywa jaja w dnie. Po odbyciu godów i złożeniu jaj ryby giną.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
To największy przedstawiciel rodziny łososiowatych w Pacyfiku. Mięso czawyczy jest bardzo cenione ze względu na smak.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2015-11-24, GAT-1008