Czawycza

Czawycza (Oncorhynchus tshawytscha) to gatunek ryby morskiej z rodziny łososiowatych. Jest to największy z łososi, żyjących w Pacyfiku. Ma wrzecionowate ciało o głowie ze szpiczastym zakończeniem. Pysk wyposażony jest w ostre, zakrzywione zęby. Dziąsła u nasady zębów są czarne. Ciało jest srebrzyste z ciemniejszym grzbietem. Po bokach występują drobne, ciemne plamki. Rzędy plam występują także na płetwach grzbietowych i ogonowej. Na grzbiecie u nasady ogona znajduje się płetwa tłuszczowa.


Czawycza (Oncorhynchus tshawytscha)
© Daniel Thornberg - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Większą część życia czawycza spędza w morzu i oceanie. Na tarło odbywa wędrówki w górę rzek. Rozmieszczenie czawyczy ma miejsce od Ameryki Północnej po Kamczatkę. Ryba ta nie występuje tak licznie jak łosoś atlantycki.

Tryb życia i zachowanie

To gatunek wędrowny. Na tarlisko może przebyć tysiące kilometrów. Po tarle większość osobników ginie.

Pożywienie

To drapieżnik.

Rozmnażanie

Na tarło ryby tego gatunku wędrują z oceanu do ujść rzek, a dalej w górę. Samica ukrywa jaja w dnie. Po odbyciu godów i złożeniu jaj ryby giną.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

To największy przedstawiciel rodziny łososiowatych w Pacyfiku. Mięso czawyczy jest bardzo cenione ze względu na smak.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-11-24, GAT-1008




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.