Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Dzięciołek (Dendrocopos minor)

Dzięciołek (Dendrocopos minor) to gatunek ptaka z rodziny dzięciołowatych, podrodziny dzięciołów, wielkością zbliżony do wróbla. Samiec różni się od samicy tym, że ma na głowie czerwoną czapeczkę. Potylica, kuper, ogon i kark są czarne. Upierzenie na grzbiecie jest białe z poprzecznymi, czarnymi pręgami. Na czarnych skrzydłach znajduje się 6 białych pasów. Spód ciała oraz policzki są białawe. Na spodzie występują ciemne kreski.

Dzięciołek (Dendrocopos minor)
© waidmannsheil - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Dzięciołek (Dendrocopos minor)
Synonimy
Dryobates minor
Nazwy obce
angielska: Lesser Spotted Woodpecker
niemiecka: Kleinspecht
czeska: Strakapoud malý
francuska: Pic épeichette
hiszpańska: pico menor
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Dzięciołek - mapa występowania na świecieDzięciołek - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 14 cm
Rozpiętość skrzydeł: 28 cm.
Ciężar: do 26 g
Podgatunki
W Polsce występują dwa podgatunki.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Łaźce (Piciformes)
Rodzina: Dzięciołowate (Picidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje przerzedzone lasy i ich skraje, parki, zadrzewienia. Jest obecny w Europie i Azji. U nas nie jest liczny.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły lub koczowniczy tryb życia. Głos jaki wydaje przypomina głos pustułki. Bębni w drzewo równo i w równych odstępach. Prowadzi skryty tryb życia. W zimie, co jest wyjątkowe u dzięciołów, dzięciołek potrafi się przyłączyć do stada innych gatunków ptaków. Dziupla służy nie tylko do rozrodu, ale także jako schronienie i noclegownia przez cały rok, szczególnie zimą.

Morfologia i anatomia

Osiąga 14 cm długości ciała, 28 cm rozpiętości skrzydeł i ciężar do 26 g.

Pożywienie

Zjada owady. W zimie dietę uzupełnia nasionami. Wierzba jest ulubionym drzewem dla dzięciołka pod kątem poszukiwania pokarmu.

Rozmnażanie

Kuje dziuple w drzewie. Wyprowadza jeden lęg w roku w okresie od połowy maja do początku czerwca. W zniesieniu 5-6 jaj. Przez dwa tygodnie wysiaduje je samiec i samica. Pisklęta opuszczają gniazdo po 3 tygodniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podlega ochronie gatunkowej w Polsce.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2016-10-15, ART-GAT4285


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
dzięciołek
    tlo-ikonatlo-ikona      Okres lęgowy u dzięciołka.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy