Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Faeton białosterny
(Phaethon aethereus)

Faeton białosterny (Phaethon aethereus) to jeden z trzech gatunków należących do rodziny faetonów o budowie ciała przypominającej nieco budowę mewy. Upierzenie białe z czarnym kreskowaniem na grzbiecie. Środkowe sterówki bardzo mocno wydłużone, tworzą piękny ogon. Przez oko biegnie czarna przepaska. Czarne plamy występują też na lotkach. Odnóża są bardzo krótkie i usadowione z tyłu ciała, przez co ptak ten porusza się na lądzie niezgrabnie. Skrzydła są ostro zakończone. Dziób jest czerwony, lekko zagięty w dół, ostro zakończony. Jego krawędzie są piłkowane.

Faeton białosterny (Phaethon aethereus)
© estivillml - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Faeton białosterny (Phaethon aethereus)
Nazwy obce
angielska: Red-billed Tropicbird
niemiecka: Rotschnabel-Tropikvogel
francuska: Phaéton à bec rouge
hiszpańska: Rabijunco etéreo
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Faeton białosterny - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Pełnopłetwe (Pelecaniformes)
Rodzina: Faetony (Phaethontidae)

Występowanie i środowisko

To ptak żyjący na otwartym morzu. Zamieszkuje wody oceanów w tropikalnej strefie. Nie występuje w ogromnych odległościach od lądu, jak to ma miejsce w przypadku pozostałych gatunków. Największą liczbę tego gatunku można spotkać na Galapagos.

Tryb życia i zachowanie

Ptaki te są samotnikami i wędrowcami, wracającymi do stałych miejsc lęgowych. Lot jest szybki, aktywny.

Pożywienie

Podstawę ich pokarmu stanowią ryby i głowonogi.

Rozmnażanie

Gniazduje na wyspach oceanicznych w różnego rodzaju szczelinach skalnych. Samica składa jedno jajo, które wysiaduje z samcem na zmianę przez ponad miesiąc. Pisklęta są gniazdownikami. Pokarm dla swoich piskląt rodzice przynoszą w wolu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-01, GAT-709








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.