Faeton czerwonosterny

Faeton czerwonosterny (Phaethon rubricauda) to gatunek ptaka oceanicznego z rodziny faetonów. Upierzenie białe z czerwonymi, wydłużonymi sterówkami, czarną plamą przy oku. Dziób czerwony. W okresie godów na piórach pojawia się różowy odcień. Palce są spięte błoną pławną.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Zasiedla otwarte wody Oceanu Indyjskiego i Pacyfiku. Jest spotykany także u wybrzeży Afryki, południowej Azji i Australii.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 78-82 cm (ze sterówkami), rozpiętość skrzydeł wynosi 99-119 cm.

Rozmnażanie

Gniazduje na oceanicznych wyspach. Samica składa jajo na ziemi i razem z samce wysiaduje je. Czas inkubacji wynosi 42 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaFaeton białosterny
Phaethon aethereus
ikonaFaeton żółtodzioby
Phaethon lepturus
Faetony
Faetony

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016

© medianauka.pl, 2022-01-09, GAT-2097




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.