Logo Serwisu Media Nauka

Faetony (Phaethontidae)

Faetony (Phaethontidae) to rodzina ptaków z rzędu pełnopłetwych. Rodzina ta liczy dziś 3 gatunki w 1 rodzaju Phaethon. W Polsce nie spotkamy żadnego z gatunków z tej rodziny ptaków.

Wygląd

Są to ptaki przypominające swoją budową ciała nieco mewy. Środkowe sterówki są bardzo wydłużone i zazwyczaj mocno wystają poza resztę ciała. Upierzenie białe. Przez oko biegnie ciemna pręga. Czarne plamy występują też na lotkach. Jeden z gatunków jest różowy. Odnóża są krótkie i usadowione lekko z tyłu, przez co ptaki te chodzą po lądzie bardzo nieporadnie. Skrzydła są ostro zakończone. Faetony mają duży grzebień na mostku oraz bardzo dobrze zbudowane mięśnie piersiowe. Dziób jest czerwony lub żółty, lekko zagięty w dół, ostro zakończony. Jego krawędzie są piłkowane.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Faeton białosternyFaeton białosterny (Phaethon aethereus)

To faeton z pięknym, długim ogonem, który najliczniej występuje na Galapagos.


Nazwa rodziny
Faetony (Phaethontidae)
Występowanie
Oceany w strefie tropikalnej i subtropikalnej.Faetony - mapa występowania na świecie
Liczba gatunków na świecie
3
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Pełnopłetwe (Pelecaniformes)
Rodzina: Faetony (Phaethontidae)
Długość ciała
Rozpiętość skrzydeł: 1 m Długość: od 30 do 46 cm (bez ogona).
Największy gatunek
Faeton czerwonosterny (Phaethon rubricauda)

Inne gatunki

  • Faeton żółtodzioby (Phaethon lepturus)
  • Faeton czerwonosterny (Phaethon rubricauda)

Występowanie i środowisko

To ptaki oceaniczne, żyjące w strefie tropikalnej. Poza okresem lęgowym unikają stałego lądu. Można je więc spotkać na otwartym morzu pojedynczo lub parami, rzadziej w niewielkich grupach. Ich rozmieszczenie odpowiada zwykle pasatom na Oceanie Spokojnym i Indyjskim.

Tryb życia i zachowanie

Ptaki te nieustannie machają skrzydłami. Ich lot jest szybki. Potrafią nurkować za zdobyczą. Ptaki te są samotnikami i wędrowcami, wracającymi do stałych miejsc lęgowych.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Ptaki te łączą się zazwyczaj w stałe pary. Gniazdują w małych koloniach na wyspach oceanicznych w różnego rodzaju szczelinach skalnych. Odbywają zbiorowe toki w powietrzu. Częsta jest rywalizacja między ptakami w miejscu gniazdowania. Samica składa jedno jajo. Jajo wysiadują samiec i samica, zmieniając się co kilka dni. Okres wysiadywania trwa do 45 dni. Pisklęta są gniazdownikami. Gniazdo opuszczają po 11-15 tygodniach. Pokarm dla swoich piskląt rodzice przynoszą w wolu. Do rozrodu przystępują po 2-5 latach życia.

Pożywienie

Zjadają małe ryby i głowonogi.

Ochrona i zagrożenia

Nie są to ptaki zagrożone w jakikolwiek sposób wyginięciem.

Ciekawostki

Pióra faetonów mają świetne właściwości wodoodporne. Ptaki te mogą stale przebywać dzięki temu na otwartym morzu.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-02-28, RODZ-259



Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.