Gorysz miarz

Gorysz miarz (Peucedanum ostruthium (L.)Koch) to gatunek rośliny zielnej, zimotrwałej z rodziny baldaszkowatych o korzennym zapachu, czasem uprawiana jako zioło. Z uwagi na podobieństwo do trującego szczwoła, nie należy go zbierać w naturze.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Gorysz miarz (Peucedanum ostruthium)

Okaz z Arboretum w Wojsławicach. © Krzysztof Trawiński - medianauka.pl


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Preferuje stanowiska słoneczne, znosi także półcień. Gleba powinna być próchnicza, z zawartością wapnia. Lubi sąsiedztwo bzu czarnego.

Kwitnie od lipca do sierpnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 30-100 cm.

Łodyga jest wzniesiona, żeberkowana.

Liście są trójdzielnoprzerzaste, listki rombowate i jajowate, piłkowane, od spodu jaśniejsze.

Kwiaty są białe lub rzadziej różowe, zebrane w duże, pięcioszypułkowe baldachy.

Rozmnażanie

Przez rozsiew nasion na wiosnę, jesienią przez podział.

Ochrona i zagrożenia

Nie wymaga ochrony.


Zbiory i zastosowanie

Surowcem są liście zbierane zanim roślina zakwitnie oraz kłącze, które można zbierać cały rok.

Kłącze z uwagi na obecność wielu olejków eterycznych, garbników, żywic, stosowane jest jako środek uspakajający, moczopędny oraz napotny. Leczy także skurcze żołądka.

Z kłącza można wyrabiać alkohol, jest świetnym dodatkiem przy wędzeniu mięs i ryb.

Liście są dodatkiem do sałatek.

Pielęgnacja

Szkodzi mu przesuszenie korzeni, lubi się rozrastać.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Kwitnie gorysz miarz.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiatróżowy kwiat
Grupa

bylina
Stanowisko

nasłonecznione
półcień
Użytek

zioła
roślina lecznicza

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



© medianauka.pl, 2017-07-02, GAT-4451




©® Media Nauka 2008-2023 r.